SVJETSKI EKSKLUZIV

Holivudski glumac Vudi Harelson za "Avaz": Uvijek djelujem iz sjene

Igra u ostvarenju "Povedi me na Mjesec", koje govori o historijskom uspjehu NASA-e

Harleson s glumcima Johanson i Tejtumom te rediteljem Berlantijem. Sony

Nerma Ajnadžić

15.7.2024

Sjajni Vudi Harelson (Woddy Harrelson) igra u novom filmu "Povedi me na Mjesec“ (Fly me to the Moon), koji je na repertoare bh. kina donio "C2 Film“, zvanični zastupnik studija "Sony“ za Bosnu i Hercegovinu. 

Glumi uz mlađe zvijezde Čeninga Tejtuma (Chening Tatum) i Skarlet Johanson (Scarlett Johansson), čija kompanija „These Pictures“ producira film.

Potpuna fikcija

Ukratko, oni su oživjeli historijski uspjeh NASA-e i slijetanja prvog čovjeka na Mjesec 1969. godine. Već tada, Rusi su pokrenuli špekulacije da su snimci lažirani te da su ukombinirani s audiozapisom astronauta misije "Apolo 11“ Nila Armstronga (Neil) i Baza Oldrina (Buzz Aldrin). Johanson se ta ideja svidjela te ju je pretvorila u film, s naglaskom da je lažiranje slijetanja na Mjesec potpuna fikcija.

Harelson, koji je dao ekskluzivne izjave za „Dnevni avaz“ o filmu, tumači lik Moa Burkusa (Moe Burkus), mračnu vladinu ličnost koja vjeruje da je svemirskom programu potrebno da ima ponovnu podršku javnosti, nakon nekoliko neuspjelih testiranja. On namami Keli Džons (Kelly Jones), koju igra Johanson, da „proda“ misiju ka Mjesecu američkom narodu. Inače, Harelson je zbog svojih sjajnih izvedbi nekoliko puta bio nominiran za prestižnog Oskara.

Harleson s Johanson na setu. Sony

Nije prvi put da igra sumnjivu administrativnu figuru. Ranije je utjelovio E. Hauarda Hanta (Howard Hunt) u HBO-ovom filmu „White House Plumbers“.

- Mo je mračni, misteriozni lik koji je u sjeni, ali ima veliku moć. Sa sobom nosi moć izvršne vlasti - eto ko odlučuje. Također radi na nečemu u vezi s Vijetnamom, možda nešto što će prikazati kao da smo pobijedili. Ali uvijek se vraća u sjenu, pokušava stvarati događaje - rekao je Harelson.

Njegova ideja je da lažira slijetanje na Mjesec, tako pokušavajući osigurati da ništa ne krene po zlu i potvrđujući nadmoć SAD u svemiru, čak i po cijenu istine. A Keli se plaši jer je svjesna da se to neće svidjeti Kolu Dejvisu (Cole Davis), kojeg utjelovljuje Tejtum, direktoru lansiranja i bivšem pilotu Ratnog zrakoplovstva SAD.

- Iz Moove perspektive, on odluči da zaposli Keli, shvata da će biti savršena osoba koja će utuviti javnosti u glavu entuzijazam zbog lansiranja na Mjesec. A SAD to treba, jer je entuzijazam vrlo nizak po tom pitanju. Ispadne da je ona sjajna u onome što radi. Ima konekcije s medijima i ljudima iz svijeta marketinga, a ima vrlo izražen pogled na stvari u smislu da probudi uzbuđenje kod ljudi. Tačno to se i desi - rekao je Harelson.

Svima poznato

No, tada on, odnosno Mo, priđe Keli i kaže joj: „Sve ide vrlo dobro, ali moramo biti spremni da prikažemo alternativnu verziju slijetanja na Mjesec.“

- Tu se pravi raskrsnica između naših likova, ali i s likom Čeninga. On je na

Zemlji nadležan za cjelokupnu misiju slijetanja na Mjesec. Možete pretpostaviti da on ne bi odobrio ideju za lažirano slijetanje na Mjesec - osvrnuo se Harelson.

Istakao je da je, kada je prvi put pročitao scenarij, pomislio da je vrlo smiješan, ali pametno napisan, interesantan.

- O nečemu je što je svima, barem donekle, poznato i interesantno, barem tako mislim. Lijepa je priča - kazala nam je svjetska glumačka zvijezda.

Nada se da će publika uživati gledajući film u kinima, ali i da će se smijati.

- Ovo je svijet zabave, a film je interesantan, smiješan, historijski. Požurite u svoja lokalna kina, ne želite propustiti ovo - rekao je Harelson.

Kamera voli Johansona i Tejtuma

O Skarlet Johanson i Čeningu Tejtumu, svojim kolegama, Harelson ima samo riječi hvale.

- Ona je nevjerovatna. Zabavno je biti u društvu s njom. Nasmijava te čitav dan. Naravno, sjajna je glumica, ali i producentica na ovom filmu. Čening je kul, ali je i jedna od onih osoba, a i Skarlet to posjeduje - kamera ih jednostavno voli. To je nevjerovatno. Gledate neke glumce i svjesni ste da niste mogli boljeg pronaći, ali ih kamera ne voli. Ali ovo dvoje to imaju riješeno, kamera obožava oboje. Čening je harizmatičan, interesantan i pametan. Bilo je zabavno družiti se s njim - rekao je Harelson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.