SJAJAN PROJEKAT

Tarik Filipović u glavnoj ulozi novog filma "Zvečarke"

Radi se o drami koja se fokusira na mlade ljude, njihov život i izbore

Tarik Filipović. Društvene mreže

A.P.

16.7.2024

Ovog vikenda počelo je snimanje novog filma "Zvečarke" gdje je glavnu ulogu zauzeo i poznati bosanskohercegovački glumac Tarik Filipović. 

Naime, radi se o drami koja se fokusira na mlade ljude, njihov život i izbore. 

Nikola Ljuca, mladi perspektivni režiser ovog filma, završio je režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti, ali i dodatne edukacije u ovom području. Njegovi kratki filmovi "Narednik", "Četvrtak" i "Scene sa ženama" osvojili su različite nagrade na brojnim međunarodnim i domaćim festivalima.

Što je želio postići tokom režiranja otkrio je na početku snimanja: 

- Pišući scenario zajedno sa Vukom Boškovićem i Stašom Bajac, znao sam da želim da režiram ovaj film tako da akcenat stavim na aktuelne društvene procese, savremene ljude i njihove izbore, i naglasim njihove prije svega lične odluke koje donose, a koje su uslovljene nemilosrdnim kapitalističkim poretkom koji svima nama ostavlja malo prostora za ljudskost. Naši su junaci uhvaćeni u vrtlog tranzicije koja predugo traje, tranzicije u kojoj se sve može kupiti i gdje su ljudi najjeftinija roba. Njima je ostavljen izbor, kao i svima nama uostalom, da odluče šta žele postati: zločinci ili žrtve, ili oba - rekao je Ljuca.

Režiser NIkola Ljuca. Foto: Maja Medić

Snimanje se odvija u okviru produkcije filmske kuće "Biberche", koja je osnovana 2007. godine od strane producentice Nikoline Vučetić Zečević i režisera Dejana Zečevića. Prema riječima producentice gledaoci mogu očekivati intiman, hrabar i uzbudljiv film.

Trajanje snimanja predviđeno je do 12. avgusta, a glavne uloge pored Tarika Filipovića igraju i Jasna Đuričić, Ivana Vuković i Milan Marić. Također, u filmu glume i brojna druga poznata lica kao što su: Milica Trifunović, Boris Isaković, Miloš Lučić, Dragana Dabović, Sunčica Milanović, Rade Maričić i Aleksandar Đurica.

Snimanje se odvija u Beogradu i Kovinu, montaža u Hrvatskoj, a postprodukcija slike i zvuka u Sloveniji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.