GLUMAČKI POZIV

Helena Vuković o ulogama i odrastanju za "Avaz": Pričajmo o vršnjačkoj ljubavi, a ne o nasilju

Voljela bih da roditelji uvijek budu tu. U gotovo svakom izvođenju postoji replika koja zaboli drugačije

Vuković: Intimno je govoriti o emocijama u toku predstave. Armin Durgut / Pixsell

prije 17 sati 12 minuta

Uloga profesorice Hedr Klark (Heather Clark) u predstavi "Gidionov čvor“ odličan je glumački izazov jer je okolnosti prisiljavaju da preispita vlastitu ulogu u životima svojih učenika.

To je za "Avaz“ rekla mlada bh. glumica Helena Vuković koja je sinoć još jednom utjelovila ulogu Klark na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu.

Osjećaj krivice

Vuković objašnjava s kakvim se sve osjećajima bori Klark.

- Klark se bori s osjećajem krivice, ali i da dokaže da svako nosi dio odgovornosti. Na kraju dolazi do razumijevanja između majke i profesorice. Intimno je govoriti o emocijama u toku predstave, s obzirom na to da sam obuzeta glumačkim zadatkom, ali mogu reći da gotovo u svakom izvođenju postoji neka poznata replika koja zaboli drugačije, i dobije novi, dublji smisao. To je ljepota ovog posla. Ono što me kao Helenu muči, a zbog čega je ovaj tekst sjajan u smislu njegove poruke, je što do susreta majke i profesorice dolazi isuviše kasno, onda kada je sve već gotovo – rekla je Vuković.

Dodala je da je odrastanje izazovan proces i da je neophodno izgraditi atmosferu povjerenja u kojoj će se djeca osjećati zaštićeno da govore o svemu što im se događa.

- Kao neko ko se još dobro sjeća svog perioda odrastanja, rekla bih da su roditelji „pobijedili“ kada im dijete iskreno ispriča svoje probleme. Društvo je pobijedilo kada pričamo o "vršnjačkoj ljubavi“, a ne „vršnjačkom nasilju“. Roditelji i profesori su čuvari dječijih snova i dostojanstva, i aktivno prisustvo jednih i drugih je neophodno za zdravo odrastanje. Svako sjeme će dati plodove, pa tako, nažalost, i sjeme zanemarivanja djece – poručila je Vuković.

Izjava kolege koji joj je nakon predstave rekao: "Jedino bolje mjesto na kojem sam večeras mogao biti je uz mog sina“ je ostala urezana u njeno sjećanje.

- Voljela bih da roditelji budu tu. Za one koji ih trebaju, da budu tu. Uvijek da budu tu – emotivno je izgovorila Vuković.

Ponosna Vijećnica

Film Sabine Vajrače "Sevap/Mitzvah“, u kojem Vuković igra glavnu ulogu, zajedno s Adnanom Haskovićem, obišao je svijet, a tek nedavno je prikazan u sarajevskoj Vijećnici, iako je radnja filma rađena po istinitom događaju iz glavnog grada BiH za vrijeme Drugog svjetskog rata i okupacije nacista, kada je muslimanka spasila prijatelje Jevreje rizikujući svoj život. Odužili su joj se nakon 50 godina, dok je trajala agresija na BiH.

Vuković se u Vijećnici susrela sa sestrićem Zejnebe Hardage, žene koju i igra u ostvarenju.

- Podijelio je sa mnom uspomene na svoju tetku Zejnebu, kao i utiske o filmu koji su mi jako značajni. I ambijent Vijećnice, koja je ponosno stajala u vrijeme dešavanja radnje filma, zvuk koji odjekuje, ti susreti i diskusija u kojoj se govorilo o stoljetnim prijateljstvima raznih naroda u BiH, hrabrosti i humanosti, oplemenili su našu premijeru još dubljim i važnijim značenjem – zaključila je Vuković.

Saradnja s Tanovićem

Vuković se prisjetila i svoje prve filmske uloge u filmu "Deset u pola“ bh. oskarovca Danisa Tanovića.

- Uvijek ću isticati koliko je za mene, kao mladu osobu i glumicu, bilo važno dobiti povjerenje velikog reditelja i koliko sam zahvalna. To je bio veliki vjetar u leđa na početku mog profesionalnog puta, ali i motivacija u ličnom smislu, da ne odustajem i da se predani trud i rad uvijek isplate – kazala je Vuković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.