SERIJA

Netflixova zvijezda radije bira ljubav nego osvetu

Voli strane jezike, naglaske, različite kulture

Has: Imala i vokalnu poduku. Agencije

Avaz.ba

13.4.2020

Netflixova serija "Unorthodox" dobar je izbor za zabavu u doba izolacije zbog pandemije koronavirusa. Riječ je o trileru koji prati život Esti (Esty), mlade žene koja odluči pobjeći od radikalne sredine u Bruklinu, gdje je odrasla, i dogovorenog braka te novi život započeti u Berlinu. Glavnu ulogu igra Izraelka Šira Has (Shira Haas) kojoj je to, kako kaže, najkompleksniji lik koji je dosad glumila.

- Esti je istovremeno nježna i snažna i muči je toliko pitanja. Ostavlja utisak ravnodušnosti, ali se i jako želi uklopiti. Mnogo je konflikata u njoj, a svi oni postaju vidljivi na ekranu. Ta je uloga stvarno dar svakoj glumici. Puna je izazova, a najveći je bio naučiti ono što prije nisam znala, primjerice svirati klavir. Imala sam i vokalnu poduku, učila sam jidiš te obrijala glavu - kaže Šira. 

- Moj je djed preživio logor u Aušvicu, a baka logor u Mađarskoj. Upoznali su se u Izraelu, a njihov se susret nije toliko temeljio na ljubavi koliko na želji da zasnuju porodicu. I to odmah, prije nego što ih pobiju. Kao da su željeli ponovno izgraditi nešto što su nacisti nastojali uništiti. Ako tako pogledate na razvoj događaja, odgovor na probleme nije osveta nego ljubav, odnosno porodica - ističe Šira koja je glumačku akademiju završila u Tel Avivu. 

Širu je još tokom studija putem društvenih mreža kontaktirala poznata agentica.

- Dobila sam poruku na Facebooku od poznate kasting direktorice. Napisala mi je: “Hej, oprosti što te ovako kontaktiram, ali tražimo glumicu za film. Možeš li doći na audiciju? Vidim da studiraš kazališnu glumu. Nisam čudakinja, ovo mi je posao.” I tako je sve počelo - kaže Has.

To joj je otvorilo brojna vrata pa je do danas ostvarila uloge u popularnim izraelskim serijama i filmovima od kojih su najpoznatiji "Shtisel" i "Foxtrot", nominiran za Oskar.

- Volim strane jezike, naglaske, različite kulture. Volim pričati priče, ali ne samo u Izraelu nego svuda po svijetu. Sviđa mi se što mogu isprobati nove stvari, što mogu naučiti nešto novo o ljudima i kulturama. Ali sada je sve stalo zbog trenutne situacije - objasnila je mlada glumica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.