IZ ARHIVA

Pogledajte kako su u duetu izgledali Neda Ukraden i Fadil Toskić

1991. zapjevali čuveni hit "Jasmina"

Fadil Toskić. Screenshot

Piše: A. H.

17.12.2022

Čuveni Fadil Toskić gostovao je 1991. godine na Televiziji Sarajevo pjevajući svoj veliki hit "Jasmina". 

-"Jedan od fenomenalnih ljudi koji mi se urezao u srce kao prekrasno stvorenje .Baš smo se upoznali i postali prijatelji kod Nedinog brata Duleta u Čikagu. Kad ga čujem suze mi idu toliko je bio dobar čovjek", "Dvije bosanske legende. Rahmet ti veliki Fadile." - samo su neki od komentara ispod videa. 

Fadil Toskić i Neda Ukraden. Printscreen

Kao i mnogi sarajevski izvođači, na početku svoje karijere snimio je više singl ploča prije nego je objavio prvu LP ploču. Tako je 1978. snimio singl ploču "Zapalio sam plamen / Buro ljubavi, vladaj!, gdje je s pjesmom "Zapalio sam plamen" ostvario svoj prvi veliki uspjeh, pobjedu na festivalu Vaš šlager sezone i prvu nagradu publike, dok je s pjesmom "Buro ljubavi, vladaj!" učestvovao na Opatijskom festivalu i osvojio nagradu stručnog žirija za interpretaciju i aranžman. Uspješnu 1978. zaključio je singl pločama "Još u meni ima žara / Izgubljeno povjerenje i "Zalud sam cvijeće brao / Nije više tajna", te nastupom na Splitskom festivalu.


Generacije Sarajlija pamte ga i sa plesnih večeri u Skenderiji, FIS-u i klubu "Sloga".

Fadil Toskić bio je poznat i kao vrstan estradni frizer, a u njegove klijente ubrajale su se brojne kolege pjevači iz bivše Jugoslavije. 2005. godine obolio je od karcinoma pluća a preminuo 10. januara 2006. u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.