U 60. GODINI

Preminuo sin legendarnog pjevača Otisa Redinga

Teška srca porodica Otisa Redinga III potvrđuje da je Otis sinoć izgubio bitku s rakom, rekla je Reding-Endrus

Otis Reding. Facebook

A. O.

20.4.2023

Muzičar Otis Reding III (Redding), najmlađe dijete soul legende Otisa Redinga, preminuo je od raka u utorak, u Maconu. Imao je 59 godina.

Njegova smrt potvrđena je u izjavi koju je u srijedu podijelila njegova sestra Karla Reding-Endrus (Redding-Andrews).

- Teška srca porodica Otisa Redinga III potvrđuje da je Otis sinoć izgubio bitku s rakom. Molite se za našu obitelj u ovom trenutku i poštujte našu privatnost – rekla je ona.

Reding je imao samo tri godine kada je njegov otac poginuo u dobi od 26 godina u avionskoj nesreći 1967. godine.

Njega i njegovo troje braće i sestara, uključujući brata i budućeg kolegu iz benda Dextera, odgajala je njihova majka Zelma na 300 hektara Big O Rancha gdje je njihov otac bio pokopan.


Otis III i Dexter, zajedno s rođakom po imenu Mark Loket (Lockett), osnovali su funk grupu The Reddings 1980. godine, a grupa je zajedno izdala šest albuma. Bendom, u kojem je Redding svirao gitaru, upravljala je Zelma.

Iako su The Reddings objavili svoj posljednji album 1988., Otis III je nastavio svirati i pojavio se na sceni Carnegie Halla na koncertu u čast svog oca 2018.


- Imam očevo ime, imam malo talenta, ali znate, nitko ne može biti kao moj otac, kralj soula. Mi izvodimo njegove pjesme, moj brat Dexter radi sjajan posao. Mi radimo svoje. Ali znamo da je on bio i ostao kralj soula - rekao je za The Telegraph 2017.

Reding je u istom intervjuu istaknuo kako vjeruje da je ostavština njegovog oca "bezvremenska" i nada se da će mlađi umjetnici biti inspirirani svime što je postigao u svom kratkom životu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.