IGRA ISPOD OČEKIVANJA

Francuzi žestoko kritikovali glavnu zvijezdu: Nikad više nije sličio svom idolu

Iako bi Mbape trebao ubrzati igru, on ju je usporio

Mbape: Bio nevidljiv protiv Portugala. AP

E. Ć.

6.7.2024

Fudbaleri Francuske plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva nakon što su poslije penala izbacili Portugal (1:0).

"Trikolori" su postali prvi tim u historiji koji je došao do polufinala prvenstva Evrope bez da su dali gol iz igre.

To je natjeralo Francuze da se zabrinu, a tamošnja javnost žestoko je kritikovala kapitena i prvu zvijezdu Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe).

On je dao gol iz penala u remiju s Poljskom (1:1) u grupnoj fazi i to je sve što je uradio na prvenstvu do sada. Francuzi su očekivali da će u duelu s Portugalom pokazati šta zna, ali nije, baš suprotno, bio je nevidljiv.

Ugledni francuski "L‘Equipe" ocijenio ga je najgorim igračem na terenu protiv Francuske i pripisao mu ocjenu 2. Osim na brojevima, štedjeli ga nisu ni na riječima:

- Iako bi Mbape trebao ubrzati igru, on ju je usporio. Nije primao ni dodavanja od saigrača, što je teško pošto više uopće ne ide glavom na lopte i ne usuđuje se ulaziti u duele. S izuzetkom jednog blokiranog i jednog slabog udarca, njegova statistika je bila skromna - naveo je "L'Equipe".

Mbapea nije štedio ni "Maxifoot".

- Nikada nije toliko sličio svom idolu Kristijanu Ronaldu. Nikada nije predstavljao prijetnju bočnim braničima Portugala, bio je bezopasan.

Bivši Parižanin nije se libio bezbroj puta okušati sreću, ali uzalud. Uvijek mu je nedostajalo spontanosti, brzine izvedbe i tačnosti koje su bile njegova snaga. Fizički i tehnički bio je ispod razine, Mbapeu je očito bilo neugodno zbog njegove maske - piše "Maxifoot".

Bilo kako bilo Francuska se domogla polufinala i bez pretjeranog doprinosa prve zvijezde. Tamo ih čeka Španija, a Francuzi se nadaju da će Mbape tog 9. jula konačno pokazati svoje pravo lice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.