LIGA NACIJA

Reprezentacija BiH će u važnom susretu ugostiti selekciju Njemačke: Je li ranjeni "Elf" prejak za "Zmaja"

Pet igrača je otkazalo nastup Julianu Nagelsmanu. Naši reprezentativci su uvijek igrali bolje protiv jačih rivala

BiH: Je li vrijeme za čudo. N/FS BiH

prije 19 sati 14 minuta

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine večeras očekuje novi susret Lige nacija, a na Bilino polje stiže reprezentacija Njemačke.

Nakon godina turbulencije, poslije Mundijala 2014. godine kada su se popeli na tron, Nijemci su se pod vodstvom Juliana Nagelsmana (Nagelsmann) uspjeli stabilizirati i ponovo postati prijetnja kakva su bili godinama unazad. Na minulom Euru su ispali u četvrtfinalu poslije produžetaka od selekcije Španije, koja je kasnije osvojila cijeli turnir.

Međutim, u Zenicu Nijemci stižu bez nekoliko najvećih zvijezda, a to je prilika koju reprezentacija BiH može iskoristiti.

Olakšavajuće okolnosti

Naime, fudbaler RB Lajpciga Benjamin Henrihs (Henrichs) je posljednji u nizu reprezentativaca Njemačke koji je otkazao nastup selektoru Nagelsmanu ususret mečevima protiv BiH i Nizozemske.

On je otpao zbog povrede, ali njemački selektor neće pozvati zamjenu, iako je to već osmi igrač koji je otkazao nastup u oktobarskom ciklusu A divizije Lige nacija.

Nagelsman: Ima problema. AP

Prije Henrihsa, to su učinili još Džamal Musijala (Jamal), Kai Haverc (Havertz), Robin Koh (Koch), Niklas Fulkrug (Nicklas Fullkrug), Mark Andre Ter-Štegen (Stegen), Bernd Leno i David Raum. I dok su pozvane zamjene, kada se pogledaju ta i imena koja neće nastupati, prvenstveno Musijalino i Havercovo (dva od tri igrača iz vrha napada s minulog Eura), jasno je da je "Zmajevima“ posao olakšan. Ali to ne znači da je taj posao i dalje lak.

Ipak se ovdje radi o jednoj od najboljih reprezentacija svijeta, i našim reprezentativcima će, ako uzmemo u obzir partije kakve pružaju posljednjih godina, biti potrebno pravo malo čudo da naprave pozitivan rezultat.

Prednosti i mane

To svakako ne znači da bi se naši reprezentativci trebali predati. Imamo i mi svoje prednosti i mane. Jasno je da je većina naših igrača napravila svoje karijere upravo na terenima u Njemačkoj. Stoga, stil im nije nepoznanica. Jedan od najboljih napadača Bundeslige je upravo naš Ermedin Demirović. Upravo bi on mogao biti i najveća prijetnja po njemačku odbranu.

Također, utakmica se igra na domaćem terenu, što označava "debi“ selektora Sergeja Barbareza pred bosanskohercegovačkom publikom. Iako je naša selekcija imala vanserijsku podršku u prethodne četiri utakmice pod komandom Barbareza, susreti na Bilinom polju znaju predstavljati nešto specijalno. I za fudbalere, i za navijače.

Općepoznato je da naša selekcija igra bolje protiv jačih reprezentacija. Kao što su to učinili mnogo puta do sada, "Zmajevi“ će pokušati napraviti još jedno čudo. Ako se sve poklopi, iznad spomenuto malo čudo možda i nije nedostižno. Pogotovo protiv ranjenog "Elfa“...

Utakmica protiv selekcije Njemačke se igra na Bilinom polju u večeras od 20:45 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.