PREMIJER LIGA BIH

Skandal u bh. rukometu: Vogošća podnijela žalbu na neregularan rezultat, zvanični bilten priznaje grešku, ali komesar odbacuje utjecaj

U zvaničnom biltenu Rukometnog saveza BiH priznato je da je došlo do greške u vođenju rezultata, te da je domaćinu greškom dodan jedan gol

Meč u Zavidovićima obilježila greška. Screenshot

E. Ć.

prije 2 dana

Rukometni klub Vogošća nalazi se u centru skandala nakon sporne utakmice 2. kola Premijer lige BiH protiv Krivaje, odigrane u Zavidovićima (31:29).

Klub je uputio oštru žalbu na odluku Voditelja takmičenja Zdenka Alpeze, koja je prema njihovim tvrdnjama, kompromitovala rezultat i integritet utakmice, navodi se u saopćenju RK Vogošća.

Šokantna greška

- U zvaničnom biltenu Rukometnog saveza BiH potvrđeno je da je domaćinu greškom dodan jedan gol, no uprkos tome, komesar tvrdi da to nije utjecalo na krajnji ishod, što je izazvalo burne reakcije. Šokantna greška u ključnom trenutku meča!

Prema tvrdnjama RK Vogošća, utakmica je u ključnom trenutku u 48. minuti pretrpjela ozbiljan propust u vođenju rezultata. Tada je, pri rezultatu 22:21 u korist domaćina, greškom dodat jedan gol Krivaje, što je na semaforu pokazalo 23:21. 

Ova greška, kako navode iz Vogošće, imala je direktan utjecaj na daljnji tok meča, jer je njihov tim bio prisiljen igrati u znatno nepovoljnijim uslovima. Konačni rezultat utakmice od 31:29 u korist Krivaje smatraju duboko nepravednim, a grešku ključnom za ishod.

Komesar kontra zvaničnog biltena

- U zvaničnom biltenu Rukometnog saveza BiH priznato je da je došlo do greške u vođenju rezultata, te da je domaćinu greškom dodan jedan gol. 

Međutim, Voditelj takmičenja Zdenko Alpeza zaključio je da ta greška nije imala utjecaja na krajnji rezultat, što je dodatno rasplamsalo polemike. 

Šta piše u zvaničnom biltenu. Screenshot

Ova odluka naišla je na negodovanje, s obzirom na to da su iz Vogošće istakli da je došlo do pauze od 12 minuta tokom koje je tim izgubio momentum, a u tom trenutku imali su seriju 1:6.

Pauza od 12 minuta

Dugotrajni prekid utakmice zbog rasprave o rezultatu, koji je trajao čak 12 minuta, prekinuo je nalet Vogošće. Klub naglašava da je u tom periodu njihov tim bio u punom zamahu, ostvarivši seriju 1:6, i da je pauza značajno utjecala na psihološko i fizičko stanje igrača.

Svako ko je bio dio sporta razumije koliko prekid te dužine može poremetiti strategiju i ritam tima. Uprkos tome, komesar Alpeza nije uvažio ove okolnosti, registrirajući utakmicu s rezultatom koji je, prema RK Vogošća, direktno posljedica greške.

Nepravilnosti u proceduri

Pored problema s vođenjem rezultata, Vogošća iznosi ozbiljne optužbe o proceduralnim nepravilnostima. Delegat je navodno tražio gotovinsku uplatu žalbene takse odmah po završetku meča, što je suprotno pravilima Premijer lige BiH.

Klub je usmeno najavio žalbu neposredno nakon utakmice, ali je delegat pokušao onemogućiti pravo na žalbu nepoštivanjem važećih propisa.

Vogošća traži novu utakmicu

S obzirom na sve ove nepravilnosti, Vogošća zahtijeva poništavanje registracije utakmice i njeno ponovno odigravanje, smatrajući da je sportski integritet narušen. Klub insistira na tome da greške službenih lica moraju biti sankcionisane odgovarajućim korektivnim mjerama, a ne ignorisane.

Također, traže zamjenu svih službenih osoba uključenih u ovu utakmicu, kao i istragu o nepravilnostima u vezi s pokušajem naplate žalbene takse u gotovini.

Hoće li Takmičarska komisija ispraviti nepravdu?

Slučaj je postao simbol većeg problema unutar Premijer lige BiH, gdje se postavlja pitanje sportskog integriteta i transparentnosti odluka.

Vogošća je najavio da će, ukoliko ne dobije zadovoljavajući odgovor, o svemu obavijestiti i Evropsku rukometnu federaciju (EHF). Sve oči su sada uprte u Takmičarsku komisiju, koja mora donijeti ključnu odluku o ovom skandalu koji potresa bh. rukomet.

Hoće li pravda biti zadovoljena ili će ovo biti tek početak narušavanja povjerenja u sistem Premijer lige BiH, ostaje da se vidi - saopćeno je iz RK Vogošća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.