OSVOJIO TRI TURNIRA

Prvi put u historiji sportista godine u Norveškoj je teniser

Zlatna medalja Aftenpostena pripala Kasperu Rudu

Rud: Dvostruki gren slem finalista. TWITTER

A. V.

27.12.2022

Norveški teniser Kasper Rud (Casper Ruud), treći na ATP listi, osvojio je zlatnu medalju Aftenpostena kao najbolji sportista Norveške u 2022. godini, postavši tako prvi teniser koji je osvojio prvu prestižnu sportsku nagradu.

Zlatna medalja Aftenposten jedno je od najprestižnijih sportskih priznanja u Norveškoj, a u prošlosti su je osvajali neki od najvećih sportista te zemlje.

Rud je u 2022. osvojio tri ATP turnira - u Gštadu, Ženevi i Buenos Ajresu - te je stigao do finala još četiri turnira. Igrao je finale dva grend slem turnira Rolan Garosa i US Opena. Također je igrao finale Masters 1000 turnira u Majamiju i učestvovao je na ATP završnici. Postao je prvi Skandinavac nakon Stefana Edberga 1992. koji je igrao u finalu završnog turnira ATP sezone.

U ovogodišnjem izboru najboljeg sportiste godine norveškog Aftenpostena, Rud je prestigao trostruku olimpijsku prvakinju u biatlonu iz Pekinga Marte Olsbu Rojzeland (Roeiseland).

U posljednja tri izdanja ove nagrade, koja se organizira od 1933. godine, pobjeđivali su predstavnici nezimskih sportova. Norveški fudbaler Erling Haland (Haaland) slavio je 2020. godine, a atletičar Jakob Ingebrigtsen prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.