BIH

Violeta Bulc: Reforme će utjecati na svakodnevni život ljudi

Bulc: Sada je porodica kompletna

Piše: S. N.

15.9.2017

Srdačno pozdravljamo odluku Bosne i Hercegovine o potpisivanju Ugovora o Transportnoj zajednici. Sada je porodica kompletna, izjavila je ekskluzivno za „Dnevni avaz“ Violeta Bulc, komesarka Evropske unije za transport

Nakon što je Predsjedništvo BiH prihvatilo pristupanje naše države Transportnoj zajednici, u Briselu su odahnuli.


- Sada možemo nastaviti s našim radom na operacionalizaciji Ugovora, kako bi zemlje zapadnog Balkana i njihovi građani što je prije moguće iskoristili dobrobiti koje im pripadaju.


- Ugovorom i Transportnom zajednicom otvorit će se put za poboljšanje infrastrukture, kao i kvalitetnije usluge prijevoza u cijelom regionu. Reforme će utjecati na svakodnevni život ljudi, naprimjer u oblasti sigurnosti na putu. Time će se ojačati i dobrosusjedski odnosi, promovirati prekogranična saradnja, a zemlje zapadnog Balkana približiti Evropskoj uniji – poručila je Bulc u izjavi za „Avaz“.


Unija je u Trstu krajem jula objavila da je odobrila četiri infrastrukturna projekta iz BiH koje će finansirati s blizu 100 miliona KM bespovratnih sredstava. 


Ostatak od skoro 400 miliona KM BiH bi trebala dobiti od dvije evropske banke, koje tijesno sarađuju sa EU.


Radi se o revitalizaciji Luke Brčko, dionicama autoputa na Koridoru 5C, na potezu Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel te Zenica-Gračanica i Johovac-Rudanka.


No, u Trstu, tokom samita zapadnobalkanskih država i EU, BiH nije pristupila Transportnoj zajednici, zbog čega su odobreni projekti bili stopirani.


Potom se pojavio i stav da je, osim pristupanja BiH Transportnoj zajednici, nužno da se usvoje i dodatne akcize na gorivo, te će tek nakon toga skoro 500 miliona KM za realizaciju ova četiri infrastrukturna projekta biti operativno.


Komesarka Bulc u svojoj izjavi za „Avaz“ datoj jučer, uopće nije spomenula ovaj drugi uvjet.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.