BIH

Frilenserka u BiH: Vlast nas stavlja u bezizlaznu situaciju i trudi se da nas otjera iz države

Ilustracija

Avaz.ba

8.8.2018

Redakciji ''Avaza'' obratila se djevojka iz grupe ''Frilenseri BiH'', a u vezi s aktuelnom problematikom naplaćivanja poreza. Kako ona navodi u svom pismu, mnogi od frilensera posljednjih godina pokušali su da uplate porez na prihode iz inozemstva, ali iz Porezne uprave FBiH nisu znali kakav je njihov status. Također, ona je zahvalila redakciji ''Avaza'' na izvještavanju o ovom problemu. 

Njeno pismo prenosimo u cijelosti: 

- Mnogi su od nas zadnjih godina pokušali da uplate porez na prihode iz inostranstva i u Poreznoj upravi su govorili da ne znaju kako da se nose s našim statusom i da ne moramo plaćati porez, da bi nakon nekoliko godina kasnije zahtijevali da platimo sve to odjednom, što je ustvari za nas nemoguće te nas vlast ovim potezom stavlja u bezizlaznu situaciju, jer smo taj novac davno potrošili. No, ipak PUFBiH doslovno nam prijeti novčanim kaznama. Mi mladi ljudi, koji se svim silama trudimo da ostanemo u BiH, iako smo sa svojim znanjem i snalažljivošću poželjni u bilo kojoj zemlji gdje postoji internet, vlast se izgleda trudi da nas otjera I nažalost, bojimo se da će uspjeti u tome ako se ova sramna potjera za nama ne zaustavi. Jednostavno smo prisiljeni uzeti kartu u jednom pravcu

Mi nemamo problema s porezom, želimo da ga plaćamo, samo želimo da to bude zakonski uvrđeno i da se tačno zna koje pogodnosti imamo na osnovu toga, jer po novom pravilniku moramo da plaćamo 4% za zdravstveno osiguranje koje ne možemo koristiti. Da, dobro ste shvatili, nemamo pravo da ga koristimo iako moramo da ga plaćamo.

Smatramo da najveća ovlaštenja imaju i da su ujedno najviše odgovorne za rješavanje statusa samostalnih djelatnika/frilensera sljedeće osobe:  

1. Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH 

2. Fadil Novalić, premijer FBiH  

Vrijeme nam ističe, imamo rok do 13. avgusta (šest dana) da se izborimo za pravdu i za svoj ostanak u BiH, pa vas molimo da javno prozovete ove ljude i sve one za koje mislite da bi mogli pomoći mladim i obrazovanim ljudima te koji bez imalo pretjerivanja, velikim dijelom osiguravaju novčani priliv sredstava iz cijelog svijeta I koji troše taj novac unutar BiH.  

Naši zahtjevi:

1. Ukinuti retroaktivno plaćanje od 2015 godine.

2. Regulirati status frilensera/samozaposlenika Zakonom o radu.

3. Utvrditi budući rok plaćanja poreza.

Frilenseri BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.