SJEDNICE

Skupština KS danas o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih

Bit će razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjim poslovima KS

Danas sjednica Skupštine KS. Arhiv

Fena

24.7.2019

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo će na sjednici koja je najavljena za danas razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih.

Osim tehničkih grešaka, izmjene se odnose na jasnije grupiranje formalnog i neformalnog obrazovanja s jedne, i informalnog i samousmjerenog učenja s druge strane.

Značajnu novinu predstavlja ograničavanje da javne ustanove srednje škole, osim gimnazija, mogu provoditi programe formalnog obrazovanja odraslih, a ne i privatne ustanove registrirane za tu djelatnost.

Programe prekvalifikacije i dokvalifikacije, kao programe formalnog obrazovanja, pored srednjih škola, kao javnih ustanova, po mišljenju Vlade KS, mogu provoditi i privatne ustanove registrirane za tu djelatnost.

Na dnevnom redu sjednice bit će i Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, a kojim se uređuju pitanja organiziranja i ostvarivanja lokalne samouprave u KS u skladu sa ustavom, zakonom i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, upravljanjem određenim javnim poslovima na osnovu sopstvene odgovornosti i u interesu lokalnog stanovništva.

Po skraćenom postupku će biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjim poslovima KS, a kako je pojašnjeno, u izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima KS od 19. juna 2019. godine, došlo je do grešaka koje su tehničke prirode, a bez čije izmjene nije moguće izvršiti i implementirati druge odredbe ovoga zakona.

Prilikom dostavljanja materijala i uređenja teksta, navodi se u objašnjenju MUP-a KS, zbog ulaganja amandmana došlo je do tehničkih grešaka u izvornom tekstu zakona zbog čega se nisu ispunili uslovi za korekciju putem ispravke, nego je predloženo da se uredi izmjenama i dopunama zakona.

Pred zastupnicima će se naći davanje saglasnosti na program rada sa finansijskim planom javnih ustanova kulture za 2019.godinu, "KJU za zaštićena prirodna područja", "Narodno pozorište Sarajevo", "Sarajevska filharmonija", "Pozorište mladih Sarajevo", "Kamerni teatar ' 55", "Sarajevski ratni teatar ", "Međunarodni teatarski festival", "Muzej Sarajeva", "Historijski arhiv Sarajevo", "Bosanski kulturni centar KS", "Biblioteka Sarajeva", Muzej "Alija Izetbegović".

Zastupnici bi trebali donijeti i odluku o davanju saglasnosti za zaključivanje Sporazuma o saradnji na provođenju državnog Projekta "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja" u okviru Projekta CEB II – Podprojekt Kanton Sarajevo, Općina Hadžići – Tarčin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.