Jesenski dani su stigli, a s njima i kesteni. Iako spada u kategoriju suhog voća, kesten nije, kao ostalo slično voće, toliko visokokaloričan. Oko 100 g kestena sadrži oko 200 kcal, a predstavlja nutritivno visokovrijedan i zasitan obrok.
Ako pazite na liniju, jedite ih pečene i kuhane, ali i kao kesten pire s light šlagom. Kesten je iznimno bogat škrobom, ima ga oko 45 posto, i zbog toga ima veliki energetski kapacitet i dobro se probavlja. Dakle, ako pazite na liniju jedite kestene jer ćete dobiti nužnu količinu energije iz lakoprobavljive i nutritivno vrijedne namirnice.
Zbog visokog postotka škroba, proteina, vitamina i mineralnih soli u svom sastavu te malog sadržaja masti, kesten predstavlja vrijednu namirnicu u nutritivnom smislu. Nutricionisti ga upravo zbog toga preporučuju u dijetoterapiji pojedinih bolesti i u posebnim stanjima organizma, ali i kao namirnicu koju valja jesti tokom držanja dijete.
Kesten nadoknađuje istrošene energetske zalihe u tijelu, osigurava unos visokovrijednih minerala, daje snagu i potrebnu čvrstoću mišićima, jača imunitet i djelotvoran je u borbi protiv anemije.