SUDBINE

Zbog loših uslova u šatorima spavali smo u autu

Granicu u Bosanskom Brodu prošli bez ikakvih upozorenja o mogućim posljedicama

Šatori u Bosanskom Brodu. Čitalac

Piše: Avaz.ba

17.4.2020

Našem portalu javio se čitalac, koji je želio objasniti golgotu koju je prošao prilikom neuspješnog odlaska iz Bosne i Hercegovinu u Njemačku zbog pandemije koronavirusa.

Umjesto u inozemstvu, za ovih pet dana je promijenio nekoliko lokacija u BiH, a trenutno je u karantinu u Mostaru. Kako kaže, na put je krenuo 14. aprila oko 13 sati...

Nismo boravili u EU

- Granicu na Bosanskom Brodu smo prošli bez ikakvih upozorenja o mogućim posljedicama. Na Hrvatskoj granici smo dobili odbijenicu ulaska u državu zbog nedostatka dokumentacije.

Jedan od ležaja u karantinu. Čitalac

Vraćeni smo sa "ničije zemlje", iz međuprostora Bosanski Brod - Slavonski Brod, dakle nismo boravili u EU. Na našoj granici su nam uzeti pasoši i rečeno nam je da se parkiramo po strani. Kroz par minuta dolazi policija i obavještava nas da ih pratimo. Mi i dalje ne znamo gdje idemo i šta nas sljeduje - piše čitalac, koji je želio ostati anoniman.

Izmjerili temperaturu

Dodaje da nekoliko kilometara od granice „dolazi do karantina koji najviše sliči logoru, bodljikava žica, vojska, policija...“.

- Tu su nam uzeti podaci i izmjerena temperatura (toplomjerom ispod ruke). Izdata su nam rješenja (samo ćirilicom) o karantini u našoj sredini iako smo ih obavijestili da smo vraćeni sa granice i nismo ulazili u druge države.

Trenutno boravi u nedovršenom objektu. Čitalac

Tu smo proveli noć (zbog loših uslova u šatorima spavali smo u autu) i sutradan oko 14 sati smo krenuli pod pratnjom policije do kućne adrese – navodi u pismu.

Novi smještaj u blizini Mostara. Čitalac

U kućnoj izolaciji je, kaže, bio tri dana, a prema uputama nadležnih organa zbog specifičnog slučaja (nije bio u drugoj državi) nije upućen u karantin.

- Četvrtog dana dolazi poziv iz MUP-a da smo dužni preći u karantin koji je otvoren za naš kanton. Prilikom dolaska u karantin nisu rađeni nikakvi testovi ni pregledi – piše čitalac.

Nova lokacija

Za karantin u kojem se trenutno nalazi kaže da se nalazi na izlazu iz Mostara. Dostavio je i snimke lokacija na kojima je boravio.

- Po tri kreveta su u sobi, kome god se obratimo za pomoć svi prebacaju sa sebe, niko ne zna ko je ovo oformio. Nalazimo se na privatnom posjedu, zgrada je nedovršena, još u izgradnji. Iz Konjica sam, trenutno je ovdje sedam ljudi, tek su počeli pristizati. Kapacitet objekta je oko 40 kreveta – navodi se u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.