SARAJEVO

Novalić: Radimo na mjerama koje su teške više milijardi KM

Predstoje nove mjere, koje se rade zajednički sa međunarodnim akterima

Novalić: Radimo na novim mjerama. Printscreen

Piše: E. H. / Avaz.ba

4.5.2020

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je prisutnima na sjednici Doma naroda FBiH da ovo nije početak, ovo je kraj početka.

- Ovakva recesija nikad nije bila. U tom smislu ne postoji izgrađena teorija i sve je svedeno na to da se donese prvi korak mjera da bi se, u tom smislu, dobilo vrijeme da se radi na drugim mjerama i na tome se radi. I radi se o mjerama koje su teške od dvije do tri milijarde KM. Radi se na tome već 15 dana. Ovo je početni paket i niti u jednoj državi nisu ti početni paketi bili veliki. Mi smo na početku i važit će za mjesec april, a zakon predviđa i refundaciju za mart. Moramo biti ponosni da nismo suspendirali parlamentarnu proceduru. Predstoje nove mjere, koje se rade zajednički sa međunarodnim akterima. Išli smo do granica za koje možemo garantirati da ih možemo podržati, ovo će trajati do šest mjeseci i nakon toga će biti iscrpljen fiskalni dio FBiH – pojasnio je Novalić.  

Dodao je da je realno da ovaj zakon što prije treba biti usvojen kako bi se Vlada FBiH mogla nastaviti baviti drugim mjerama.

- Hrvatska ima garancijski fond od milijardu i po, nije im robusnija mjera, jer se mjeri po snazi ekonomije. Oni nude 4.000 kuna za pet oblasti – pojasnio je Novalić.


Marjanović: Kontaktirao sam stručnjake. Printscreen

Govoreći o Korona-zakonu, samostalni delegat Damir Marjanović istaknuo je da stručnjaci iz ekonomije nisu pitani za mišljenje.

- Kontaktirao sam stručnjake i prvo što su mi rekli jeste sporost reakcije vlasti. Mnogo smo zakasnili i time se stvorila zabrinutost poslodavaca, što je rezultiralo otkazima. Zakon ne pomaže privredi, već određenim privrednim subjektima. S druge strane, povezat ću ovo s rebalansom budžeta, jer je smanjen budžet Ministarstvu privrede – istaknuo je Marjanović.


Stojanović: Ovo nije dovoljno. Printscreen

Delegat Igor Stojanović (SDP) kazao je da neće glasati za ovaj zakon.  

- Danas je 4. maj, a prijedlog je na Vladi bio 4. aprila. Ovo nije dovoljno. Najtragičnije je da niko ovdje ne zna koliko mi novca ulažemo, meni to nije dovoljno. Niko ne zna odgovoriti na pitanje šta će uraditi kantoni i od kojih sredstava. Ovdje niko ne vjeruje da je ovo rješenje problema. Smatram da ovaj zakon treba vratiti, nemamo brojeve, nemamo procjene. Za mene je neodgovorno ovo podržati – istaknuo je Stojanović.

Prema njegovim riječima, moralo je postojati jedinstvo između pozicije i opozicije.

- Isključen je čak i jedan dio pozicije. Zbog toga ne treba podržati ovaj zakon. Mi u FBiH u proteklih 20 godina imamo uništene segmente društva, poput kulture i sporta. Nakon korone, te oblasti neće postojati. Prošlo je 30 dana od prijedloga do danas i niko nije predložio način kako da spasimo kulturu i sport. Umire život u FBiH – poručio je Stojanović.

Imamo kapacitet da se zadužimo

Delegat Aner Žuljević (SDP) kazao je da je Hrvatska prije korone bila zadužena 75 posto BDP-a. 

- Ipak su odlučili da se u ovoj situaciji izdvoje 15 milijardi KM, a mi ovdje, nakon 40 dana, prihvatimo bilo šta nego ništa. Tačnije, 25 posto BDP-a FBiH mi smo zaduženi, imali smo kapacitet da se zadužimo i da rebalansiramo postojeće obaveze i da imamo zakon težak 2,5 milijardi KM kako niko ne bi ostao zaboravljen, a kako bi dobili ozbiljno rješenje i sačuvali privredu. Ovo nije rješenje, ovo otpušta više radnika nego što ih zadržava – naglasio je Žuljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.