UDAR NA DŽEPOVE

Edhem Bičakčić komentira energetsku krizu: Grijanje na struju neodrživo, alternativa je toplovod

Ne predstavlja veliku investiciju i veoma je isplativo

Bičakčić: Dugoročno neodrživo. BH CIGRE

Piše: A. K.

15.10.2022

Poskupljenje plina od 9,7 posto u FBiH zabrinulo je građane BiH. Jedina utjeha je što Vlada FBiH i Vlada KS izražavaju spremnost da subvencioniraju novo povećanje cijena.


Trenutna tarifa

Analitičari kažu da se građani za jedno ne trebaju brinuti, a to je nestašica plina, odnosno zavrtanje pipe - plina će biti za onog ko ima da plati. Zbog toga mnogi građani posežu za alternativnim načinima grijanja.

Komentirajući ovu temu za „Avaz“, Edhem Bičakčić, predsjednik BH komiteta CIGRE, kaže da će mnogi građani posegnuti za grijanjem na struju, s obzirom na to da je, prema trenutnim tarifnim sistemima, ona najjeftinija.


Pola zime

- Ipak, to je dugoročno neodrživo, tako da to možda može važiti za ovu zimu ili pola zime, ali ne za duže. Sistem je takav, jeftinije se grijati na struju nego na pelet i drva. Za Sarajevo, koje ima razvijenu distribuciju plina, alternativa je toplinsko grijanje iz Termoelektrane Kakanj, odnosno brza izgradnja toplovoda - naglašava Bičakčić.


Završiti izgradnju toplovoda do sljedeće grijne sezone. Ilustracija / Avaz

Dodaje kako se izgradnja toplovoda Kakanj – Sarajevo može završiti do sljedeće grijne sezone.

- Ne predstavlja veliku investiciju i veoma je isplativo - zaključuje Bičakčić.

Izgradnja na čekanju

Izgradnja toplovoda Kakanj – Sarajevo je na čekanju, a pred građanima je još jedna teška i neizvjesna zima.

Iako su benefiti izgradnje toplovoda brojni - od smanjenja ovisnosti o ruskom plinu, preko jeftinijeg grijanja, pa sve do smanjenja zagađenosti zraka - Vlada Kantona Sarajevo nije iskazala interes za potpisivanje sporazuma i protokola o budućoj saradnji na realizaciji ovog projekta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.