FEDERALNI MINISTAR

Delić sa atašeom austrijske ambasade razgovarao o reintegraciji osoba sa invaliditetom na slobodnom tržištu rada

Naše težište je na deinstitucionalizaciji i osnaživanju osoba sa invaliditetom za život u zajednici, kaže Delić

Sa održanog sastanka. Printscreen

A. O.

4.7.2023

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se danas sa Manuelom Aignerom, atašeom ambasade Austrije u BiH za socijalnu politiku, zdravstvo, brigu i zaštitu korisnika s kojim je razgovarao o postojećim odnosima i saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije, poljima unaprjeđenja saradnje u oblasti socijalne politike, s posebnim fokusom na položaj i unaprjeđenje statusa osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ministar Delić zahvalio je atašeu Aigneru na doprinosu Republike Austrije na posebnom dugogodišnjem doprinosu na reintegraciji ranjivih kategorija u društvo, te istakao volju da se dobra saradnja nastavi i osnaži na poljima gdje za to postojib mogućnost, a jedna od njih, kako je kazap ministar, jeste proces rehabilitacije i profesionalnog osposobljavanja osoba sa invaliditetom za otvoreno tržište rada.

- Naše težište je na deinstitucionalizaciji i osnaživanju osoba sa invaliditetom za život u zajednici i aktivno uključivanje na otvorenom tržištu rada. Smatramo ovaj model efikasnijim i dugoročno održivijim od isključivog zapošljavanja osoba sa invaliditetom u zaštitinim radionicama. U programu rada nam je i izmjena Zakona o Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i posredovanje u zapošljavanju osoba sa invaliditetom, što je jedan od razloga zbog kojih sam danas ovu temu stavio u fokus tokom sastanka s atašeom prijateljske Republike Austrije koja ovaj sistem ima razvijeniji od nas i od kojih želimo čuti odbre prakse i iskustva koja nam mogu pomoći u pripremi izmjena Zakona - izjavio je ministar Delić nakon sastanka.

Ataše Aigner istakao je da je fokus podrške Austrije u BiH upravo na ranjivim kategorijama društva i njihovoj reintegraciji u društvo, te da ministar i Ministarstvo imaju punu podršku u svemu što Austrija može pomoći.

- I u Bosni i u Austriji naš fokus je isti. Pomažemo i potičemo deinstitucionalizaciju i reintegraciju osoba sa invaliditetom u društvo i na slobodno tržište rada. U određenim segmentima imamo prednost i razvijeneije sisteme podrške, ali dobar dio problema u vezi sa poticajem zapošljavanju osoba sa invaliditetom isti je i u Austriji i u BiH. Mi ćemo svakako naše dobre prakse rado podijeliti s Ministarstvom i radujemo se dobroj saradnji od danas pa nadalje - kazao je austrijski ataše Aigner koji je ujedno najavio i dolazak šefice sekcije nadležne za EVropsku internacionalnu politiku planiran za jesen ove godine. Planirano je da se ona sastane s delegacijom Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.