IZBORI 2024.

Uzbudljiva utrka za načelnika Općine Novo Sarajevo: Benjaminin zicer, Koldžin povratak i neizvjesna budućnost Tanovića

U konačnici je i SDP pustio Tanovića niz vodu, odlučivši da kandidira Karić za načelnicu

Tanović, Karić i Koldžo. Facebook

Danijal Hadzovic

6.7.2024

Pripreme za lokalne izbore uveliko se zahuktavaju, a prema svemu sudeći, posebno zanimljivu utrku bismo mogli imati u Općini Novo Sarajevo.

Iako će ključni duel biti između kandidata dvije trojke, ipak i manje stranke, kao i nezavisni kandidati, mogli bi dodatno zakomplicirati situaciju u pojedinim općinama.

Povratak Koldže

Nakon što je i službeno potvrđeno da će Benjamina Karić biti kandidat SDP-a za načelnicu ove općine, jučer je objavljeno da će u utrku ući i Nedžad Koldžo, kao kandidat stranke Naprijed Šemsudina Mehmedovića.

Koldžo: Vraća se na scenu. Facebook

Koldžo je prvi put izabran za načelnika Novog Sarajeva na prijevremenim izborima 2007. godine, a građani su ga još triput uzastopno izabrali za načelnika. S ove pozicije sišao je tek 2020. godine, kada je izgubio od Hasana Tanovića koji je bio kandidat trojke.

Nakon toga se priključio stranci koju je osnovao Šemsudin Mehmedović, koji je također bio dugogodišnji član SDA.

Uzimajući u obzir dug staž u ovoj općini i jake veze koje bi izgradio, Koldžo će vjerovatno moći računati na respektabilan broj glasova.

Tanović: Šta će odlučiti?. Facebook

S druge strane, druga trojka sastavljena od SDA, SBiH i DF kao svog zajedničkog kandidata već je potvrdila Muamera Bandića, inače člana Stranke za BiH.

Tanovićeva sudbina

Još uvijek nije jasno kakva će odluka biti Hasana Tanovića, aktuelnog načelnika Općine. Tanović je, podsjetimo, 2020. godine izabran kao nestranački kandidat stranaka trojke. U međuvremenu je Tanović odlučio da se pridruži SDP-u, ali je i došao u sukob s lokalnim odborima NiP-a i Naše stranke koji su otvoreno kritizirali njegov rad, tako da je u konačnici trojka praktički pukla u ovoj općini.

U konačnici je i SDP pustio Tanovića niz vodu, odlučivši da kandidira Karić za načelnicu. U kuloarima se uveliko špekulira da bi Tanović zbog svega na izbore mogao izaći kao nezavisan kandidat ili čak tražiti podršku neke od postojećih stranaka.

Muamer Bandić. Facebook

Kako sada stvari stoje, veliki favorit za pobjedu u Novom Sarajevu bit će Benjamina Karić, kako zbog svoje popularnosti, tako i činjenice da će najjače političke organizacije stati iza nje. Neizvjesna bi, međutim, mogla biti borba za drugo mjesto.

Odnos Naše stranke

Također, nije posve izvjesno da će Karić dobiti podršku od cjelokupne trojke, prije svega Naše stranke koja sve otvorenije kritikuje populizam i koketiranje s radikalnom desnicom aktuelne gradonačelnice. 

Facebook

Ipak, s obzirom na to da je slična situacija u Centru gdje je općinski NiP otvoreno ustao protiv aktuelnog načelnika Srđana Mandića iz NS-a, ali radi mira u kući neće izlaziti sa svojim kandidatom, izvjesno je da će Naša u stranku u Novom Sarajevu progutati knedlu i ipak stati iza Karić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.