IDE I POTJERNICA

Sporazum jasan: Hrvatska će morati izručiti bjegunca Zorana Galića bh. pravosuđu

Sada se utvrđuje ko je krtica koja je znala za sve ove informacije o koja je javila Galiću za istagu

Zoran Galić: Ima državljanstvo Hrvatske. Avaz

M. Aš.

10.7.2024

Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nije pronađen prekjučer na svojoj adresi kada su pripadnici policijskih agencija iz BiH došli pred njegovu kuću u Posušju da ga uhapse.

Sve znao

Ova informacija potvrđena je jučer iz Tužilaštva BiH. Galić se, kako je rečeno, nalazi u Hrvatskoj, u koju je pobjegao dan pred dolazak SIPA-e.

Prema našim saznanjima, Galić je dva dana ranije znao da će po njega doći SIPA te da je pod istragom Tužilaštva, iako se u prvi tren krilo od ove agencije da se radi na njegovom hapšenju te da je na radaru Tužilaštva.

Sada se utvrđuje ko je krtica koja je znala za sve ove informacije i koja je javila Galiću za istragu.



Sporazum jasan, član 7. itekako precizan. Avaz

S druge strane, kako saznajemo, Galić ima i državljanstvo Hrvatske. On se javio kolegama, kazavši da se nalazi na bolovanju u toj državi te da neće dolaziti na posao.

No, dvojno državljanstvo, barem ako se bude poštivao Sporazum o izručenju, između BiH i Hrvatske potpisan i ratificiran 2013.godine, ne smije biti prepreka da bude izručen našoj zemlji. Za njim će biti raspisana potjernica i to je jedan od uvjeta da se traži izručenje.

Naime, Sporazum između BiH i Hrvatske o izručenju državljana predviđa da nema smetnje da Galić bude izručen našoj zemlji. To je jasno iz člana 7. ovoga zakona,

Primanje mita

Galić je, tvrde iz Tužilaštva, pod istragom zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

U Sporazmu jasno stoji:

Krivična djela korupcije iz stavova (1) i(2) ovog člana su:

- zloupotreba položaja od strane službenog ili odgovornog lica,

- aktivno i pasivno protivzakonito posredovanje korištenjem uticaja,

- aktivno i pasivno podmćivanje službenog lica,

- aktivno i pasivno podmićivanje u privatnom sektoru,

- pronevjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.