PROBLEMI SA STRUJOM

Generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Sanel Buljubašić za "Avaz": Niko ne može predvidjeti hoće li opet doći do kolapsa

Stanje s električnom energijom bit će problematično zato što je teško prognozirati potrošnju u odnosu na ove temperature

Građani strahuju da visoke temperature ne izazovu kvarove. Hrvoje Jelavić / Pixsell - Fena

Nerma Ajnadžić

15.7.2024

Kada je cijela Bosna i Hercegovina prije manje od mjesec ostala bez struje na nekoliko sati, kao i dobar dio regiona, građani su se uplašili. 

Poučeni tim iskustvom, kada je krajem prošle sedmice Federalni hidrometeorološki zavod najavio moguće kvarove u infrastrukturi zbog izrazito visokih temperatura u našoj državi, mnogi su se zapitali je li moguće da se ponovi isti scenarij.

Dizali sisteme

- Ne može se to predvidjeti, nema te osobe ni tog stručnog lica koje može predvidjeti - rekao je za "Avaz" generalni direktor "Elektroprivrede BiH“ Sanel Buljubašić.

Naglasio je da "Elektroprivreda BiH“ kapacitetom odgovara potrebama snabdijevanja konzuma.

- Bilo bi veoma nezahvalno reći bilo šta drugo, kao i prognozirati šta se može desiti... Naši kapaciteti su u pogonu, svi funkcioniraju i rade, i to je ono što mi možemo u ovom trenutku uraditi. Hidroelektrane su u nekim dijelovima spuštenih nivoa. Kada nedostaje električne energije, prinuđeni smo da je kupimo na tržištu - istakao je Buljubašić.

Buljubašić: Ne može se predvidjeti. Facebook

Menadžment ove kompanije odgovorio je na pitanje zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admira Čavalića koliko je koštao uvoz struje 21. juna, kada se kolaps desio. Ta brojka, prema preliminarnim procjenama, dosegla je iznos od gotovo 650.000 KM.

- Mi nismo kupovali tu energiju po 500 ili 1.000 eura, koliko je traženo tada. Nismo htjeli. Dizali smo sa svojim sistemom i opet smo uspjeli prvi ući u sistem, podigli smo to za nekih sat i po. 

Polako smo ulazili u sistem, onako kako to nalaže Nezavisni operator sistema (NOS), koji su koordinatori ulaska u sistem. Mi prvo podižemo više od 400 kilovatne mreže, pa 220, pa 110, pa ovaj naš distributivni dio koji je vezan - rekao je Buljubašić.

Brzo reagirali

Dodao je da se prvo podižu dalekovodi koji održavaju velike potrošače.

- Dakle, tamo gdje se uistinu može desiti neka havarija. Onda se ide prema krajnjim potrošačima. Ima neki raspored, pravila koja moramo poštivati. Mislim da smo brzo reagirali i dobro se završilo. Nadam se da neće do toga ponovo doći, ali da neko sada može tvrditi da se neće dešavati, nezahvalno je to prognozirati, uistinu - istakao je Buljubašić.

Naglasio je da će stanje s električnom energijom biti problematično zato što je teško prognozirati potrošnju u odnosu na ove temperature.

Istraga Evropske zajednice

Buljubašić je podsjetio da prošli pad nije bio povezan s BiH.

- Interkonektivni vodovi su krenuli odozdo, da ne prejudiciramo ko je kriv dok se ne završi istraga koja je u vezi s komisijom koja je formirana na nivou Evropske zajednice. Vidjet ćemo. Mi se trudimo da kupce snabdijemo kako smo to i ugovorili, da ne bude poremećaja - istakao je Buljubašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.