UVRIJEDIO ŽRTVE GENOCIDA

Predstavnički dom PSBiH sutra o smjeni Nešića, amandmanu na Ustav, Izbornom zakonu

Nakon što na prošloj sjednici ova inicijativa nije dobila potrebnu entitetsku većinu glasova, upućena je Kolegiju Doma na usaglašavanje

Predstavnički dom PSBiH. FENA

FENA

15.7.2024

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi se na sjednici zakazanoj za sutra trebao, u drugom krugu, izjasniti o Inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH - smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, čiji su predlagač poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Nakon što na prošloj sjednici ova inicijativa nije dobila potrebnu entitetsku većinu glasova, upućena je Kolegiju Doma na usaglašavanje, ali Kolegij nije uspio postići saglasnost o njoj.

Predlagači su u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveli da je on, gostujući 21. maja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Uvredljiv čin 

Ističu da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, "stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke traume najvišeg intenziteta".

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog amandmana II. na Ustav BiH, koji su predložili poslanici iz Kluba Demokratske fronte: Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, a koji je već drugi put dobio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, koja nije utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog amandmana na Ustav BiH.

Poslanici bi trebali razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o administrativnim taksama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Predloženi zakon je u funkciji realiziranja preporuka Ureda za reviziju institucija BiH i unapređenja praćenja naplate carinskih dažbina i administrativnih taksi.

Razmatranje Izvještaja komisije Kolegija

Donošenje ovog zakona inicirala je Uprava za indirektno oporezivanje BiH zbog adekvatnije naplate i kontrole naplate administrativne takse te olakšavanja obveznicima uplate takse po svakom predmetu.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović, sa Mišljenjem Zajedničke komisije za ljudska prava.

Nadležna komisija drugi put nije podržala principe predloženog zakona.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, koji je predložio poslanik Šemsudin Mehmedović, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije koja nije utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona.

Između ostalog, predviđeno je i razmatranje Izvještaja komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu poslanika Nihada Omerovića da se Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Pred poslanicima bi se trebalo naći nekoliko izvještaja i poslaničkih inicijativa te davanje saglasnosti za ratifikaciju par međunarodnih sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.