REAKCIJE

Gavrankapetanović odgovorio Rimcu: Volio bih da kaže ko mu je prijetio i zašto se prepao

Vlast je i odgovornost a ne samo privilegija. Ne samo skupi automibili plaćeni tuđim parama, dnevnice, povremeno navraćanje na posao

Ismet Gavrankapetanović. Facebook

E. Ć.

29.8.2024

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović reagovao je na izjavu federalnog ministra zdravstva dr. Nediljka Rimca koji je rekao da profesor Ismet Gavrankapetanović ne ispunjava formalne uvjete za funkciju generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

"Ne može pomoći bolesnim"

- Izjava je zabrinjavajuća jer ministar kaže da ne može pomoći bolesnima. Vlast je i odgovornost a ne samo privilegija. Ne samo skupi automibili plaćeni tuđim parama, dnevnice, povremeno navraćanje na posao. 

Vlast je odgovornost prije svega. I volio bih da kaže ko mu je prijetio i zašto se toliko prepao. I da... kakve dogovore i s kim želi. Valjda se o zakonu radi - rekao je Gavrankapetanović za Hayat.

Podsjetimo, federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac na jučerašnjoj pres-konferenciji u Sarajevu kazao je da on nema ništa protiv imenovanja profesora Gavrankapetanović za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ali je problem u tome što ne ispunjava propisane uvjete.

"Vlada je na potezu"

- Postoji problem što to imenovanje ne bi bilo po zakonu i procedurama. Najsretniji bih bio da to nije ispalo kako jeste, ali ja moram čuvati sebe jer sam dobio i prijetnje i tri krivične prijave ako dam saglasnost. Došao sam iz mirne sredine, godinu i po dana ostalo mi je do penzije i ja zbilja želim samo poštivati zakon - naveo je Rimac.

Dodao je kako je o svemu upoznata i Vlada FBiH, ali da mu smeta što je uvijek spominje "kako ministar Rimac ne da".

- Vlada je na potezu, ne znam zašto ne radi. Ja sam potpisao i stojim iza toga. Razlozi zbog kojih je uskraćena prethodna saglanost, išlo se na brizinu, neorganizirano i nije bilo dogovora. Da se malo stalo na loptu, moglo je sve biti drugačije, da se ne ide u javnost. Sada je to već problem, otišlo se dobro, dobro u krivo i sad to treba ispravljati. Na koji način, ja u ovom trenutku ne znam. Pravnog načina da li ima ili nema, ali ja moram štititi sebe i zakon - rekao je Rimac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.