NIŠTA OD PLANA RASTA

Propuštena još jedna prilika: BiH ostaje bez milijardu eura od EU, vlasti se nisu mogle dogovoriti!

Neusvajanje Reformske agende u skladu s komentarima Komisije imat će posljedice, poručili su iz Delegacije EU za "Avaz"

Vijeće ministara BiH. Vijeće ministara BiH

Nerma Ajnadžić

17.7.2024

Delegacija Evropske unije u BiH potvrdila je za "Avaz" da vlasti Bosne i Hercegovine nisu uspjele postići unutrašnji dogovor o reformama koje su neophodne kako bi pristupila fondovima iz programa Plana rasta Evropske unije.

Nedostatak političkog konsenzusa

To znači da naša država ostaje bez približno milijardu eura.

- Vlasti Bosne i Hercegovine dostavile su Evropskoj komisiji nacrt cjelovite Reformske agende, koja je neophodna osnova za učešće u Planu rasta za zapadni Balkan. Evropska komisija je pripremila svoju ocjenu nacrta Reformske agende BiH i svoje komentare prenijela vlastima u BiH, tražeći da se provedu određene revizije. Međutim, 16. jula, vlasti BiH su obavijestile Komisiju da u nedostatku političkog konsenzusa nisu u poziciji da podijele finalizirani tekst - potvrđeno je iz Delegacije EU za "Avaz".

Podsjetili su da prva rata Plana rasta može biti isplaćena tek nakon što Evropska komisija i Bosna i Hercegovina formalno usaglase Reformsku agendu.

- Neusvajanje Reformske agende u skladu s komentarima Komisije imat će posljedice. Za razliku od drugih partnera u regionu, Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu bezuvjetnu ratu predfinansiranja predviđenu za isplatu nakon ljeta, u vrijednosti od sedam posto, čime će propustiti značajnu priliku za rano finansiranje. Ovo je propuštena prilika i nadamo se da će se vlasti BiH uskoro uspjeti dogovoriti - istaknuto je iz Delegacije EU.

Bez odgađanja

Poručeno je da Evropska komisija nastavlja rad s vlastima, podržavajući završetak posla po potrebi i raduje se dobijanju Reformske agende nakon što bude politički prihvaćena.

- Komisija će je zatim, bez odgađanja, ocijeniti, kao što je to bio slučaj s ostalim partnerima, s ciljem njegovog konačnog usvajanja što je prije moguće - naglasili su iz Delegacije EU.

Plan rasta je podržan novim finansijskim instrumentom - Fondom za reformu i rast za zapadni Balkan - u vrijednosti do šest milijardi eura u grantovima i zajmovima za cijeli region.

Ukoliko neka od država ne dostavi Plan reformi ili ga ne provodi kako je zapisala… planirani novac će biti usmjeren državama koje provode reforme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.