PREURANJENA KAMPANJA

Izborni zakon se krši na dnevnom nivou: Rami Isaku prijeti taraba za izbore

Presuda je postala pravosnažna nakon presude Suda BiH 15. jula, no spot je i dalje dostupan na YouTubeu Snage naroda i Facebook profilu Rame Isaka

Isak: Krši Izborni zakon BiH. Screenshot

19.7.2024

Nakon što su utvrđene izmjene Izbornog zakona BiH, sve je veći broj slučajeva kažnjavanja političkih subjekata, ali i funkcionera zbog preuranjene kampanje. Kazne su dobili brojni politički subjekti i iz vlasti i iz opozicije, a posljednji takav primjer je Ramo Isak, odnosno njegov politički subjekt Snaga naroda.

Naime, Sud BiH odbio je žalbu političkog subjekta Snaga naroda na kaznu CIK-a zbog preuranjene kampanje.

Spot dostupan

CIK je kaznio Ramu Isaka sa 6.000 KM i naložio uklanjanje videospota ove političke stranke s njegovih društvenih mreža i YouTube kanala Snage naroda. Presuda je postala pravosnažna nakon presude Suda BiH 15. jula, no spot je i dalje dostupan na YouTubeu Snage naroda i Facebook profilu Rame Isaka.

- Odlukom se nalaže političkoj stranci Snaga naroda i Rami Isaku da s društvenih mreža Facebook i Instagram te YouTube kanala Snaga naroda uklone sporni spot, za koji je CIK izrekao novčanu kaznu, te da sve pristalice i kandidate ove političke stranke za predstojeće lokalne izbore obavijeste da su dužni da se suzdrže od javnog oglašavanja i vođenja izborne kampanje prije njenog zvaničnog početka - stoji, između ostalog, u odluci CIK-a.

Spot i dalje dostupan. Screenshot

S obzirom na to da spot još nije izbrisan te da se prekršaj ponavlja, postoji mogućnost da se povuče ovjera stranke Snaga naroda za učešće na lokalnim izborima.

- Kada CIKBiH po istom prekršaju sankcionira isti politički subjekt, svaka naredna sankcija, odnosno novčana kazna je veća, uz napomenu da CIKBiH ima mogućnost da izrekne i druge sankcije predviđene u članu 6.7 Izbornog zakona BiH, kao što je uklanjanje imena kandidata s kandidatske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu i poništenje ovjere političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata - naveli su iz CIK-a za "Avaz".

Nekoliko kazni

O fenomenu preuranjene kampanje za "Dnevni avaz“ govorio je i Damjan Ožegović iz "Transparency Internationala BiH“.

Ožegović: Zabranjeno ponašanje. TIBiH

- S obzirom na to da kampanja zvanično još nije počela, vidimo ponašanje političkih subjekata koje je zabranjeno.

Svi politički subjekti podjednako čine ove nepravilnosti, a veliki politički subjekti, koji imaju veće resurse, nekoliko puta su sankcionirani te i dalje nastavljaju s nepravilnostima, što znači da im se to isplati, odnosno da sankcije nemaju odvraćajući karakter - kaže Ožegović.

Nisu ovjereni

Ožegović podsjeća da još nisu ovjereni kandidati, pa za sve prekršaje koje počine članovi i pristalice sankcionira se stranka.

- Stranke se svaki put sankcioniraju za uvećan iznos, ali se ne ide odmah na najrigoroznije kazne, kao što je zabrana učešća. Postoji mogućnost zabrane učešća, ali mislim da bi količina nepravilnosti morala biti takva da CIK, a onda vjerovatno i Sud, to temeljito tumače, kako bi bili sigurni da je riječ o velikim nepravilnostima, kako bi opravdali tu sankciju - ističe Ožegović za "Avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.