ŠTA SE DEŠAVA

Da li je voda u Sarajevu sigurna za piće?

Iz „Vodovoda“ imali potrebu reagirati na ove informacije. Uzorci vode uzimaju se na cijelom gradskom području

Gorica: Danima nije bilo vode. Facebook

Danijal Hadzovic

27.7.2024

Društvene mreže preplavile su informacije da voda za piće u Sarajevu nije sigurna za piće. Pored društvenih mreža, anonimni pošiljatelji poruke ovakvim sadržajem počeli su slati i SMS poruke građanima. Sve se to dešava u trenutku kada su u većem dijelu grada ulice prokopane radi popravke i zamjene cijevi, te dobar dio grada ima iz dana u dan redukcije vode.

Netačne informacije

Stoga su iz KJKP „Vodovod“ imali potrebu reagirati na ove informacije. Oni tvrde da je voda u sistemu vodosnabdijevanja kojim upravlja KJKP „Vodovod i kanalizacija“ pod konstantnom kontrolom i sigurna je za piće.

Ističu kako su se proteklih nekoliko dana počele širiti netačne informacije i sumnje u kvalitet vode u sistemu vodosnabdijevanja kojim upravljaju.

- Kontrola zdravstvene ispravnosti vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti KJKP „Vodovod i kanalizacija“ se vrši svaki dan, uključujući i vikende i praznike. Laboratorija za kontrolu kvaliteta vode analizira 30-ak uzoraka vode dnevno na fizičko-hemijske i mikrobiološke parametre kvaliteta vode. Laboratorija je opremljena sofisticiranim analitičkim instrumentima, tako da se u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće periodično vrše i analize na specifične parametre kao što su metali, pesticidi, mineralna ulja, policiklični aromatski ugljovodonici, nusprodukti dezinfekcije, anionski deterdženti, cijanidi i floridi.

Uzorci se uzimaju na cijelom gradskom području tako da pokrivaju sve pravce vodosnabdijevanja sa svih izvorišta koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Sarajeva – kazali su iz KJKP „Vodovod i kanalizacija“.

Redovne kontrole

Dalje ističu da osim Laboratorije za kontrolu kvalitete vode koja se nalazi pri KJKP „Vodovod i kanalizacija“, kontrolu vode iz sistema javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti KJKP „Vodovod i kanalizacija“ vrše i laboratorije „Euroinspekt“ Sarajevo, „Institut za vode“ Bijeljina i Centar za zaštitu od zračenja pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

- Rezultati svih analiza potvrđuju da je kvalitet vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti KJKP „Vodovod i kanalizacija“ u okviru normi propisanih Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće – napominju iz ovog preduzeća.

U slučaju sumnje u zdravstvenu ispravnost i kvalitet vode za piće, građani se mogu obratiti u Laboratoriju za kontrolu kvaliteta vode na kontakt-telefon 033/483-415.

Gorica dobila vodu

Građani sarajevskog naselja Gorica od petka ponovo imaju vodu, nakon što su nekoliko dana bili bez iste zbog dugovanja od 270.000 KM. Podsjetimo da su neki od građana ovog naselja plaćali račune, ali su uprkos tome isključeni sa sistema vodosnabdijevanja.

Osim česme, vodu su ovih dana dobivali i od cisterni koje su povremeno obilazile ovo naselje.

Općina Centar ranije je poručila da je nedopustivo da voda bude isključena svim građanima, posebno u vrijeme ekstremno visokih temperatura zraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.