NIJE BABOVINA

Treba li ograničiti broj (grado)načelničkih mandata: Čovjek se srodi s foteljom pa izgubi odnos s realnošću

Kod nas jedino za članove Predsjedništva BiH imate dva mandata, onda četiri godine naprave pauzu, pa se ponovo kandidiraju

Mnogi po 20 godina u foteljama. Avaz / Facebook

Alen Bajramovic

11.8.2024

U brojnim lokalnim zajednicama u BiH evidentna je činjenica da kadrovi na pozicijama načelnika i gradonačelnika čekaju penziju. Ili su je već dočekali. Ili je biološki sat bio brži.

Ustav BiH

Mediji su nerijetko pravili top-liste rekordera koji decenijama, neki još od rata, odlučuju o svakodnevnom životu građana, uz stalnu dilemu treba li ograničiti broj mandata izabranih zvaničnika. Posljedice vladavine načelnika Starog Grada i Trnova, Ibrahima Hadžibajrića i Ibre Berila, pokazuju da treba.

- To se može uraditi izmjenama Izbornog zakona BiH, a treba predvidjeti i Ustavom BiH, kao i ustavima entiteta, ograničenja kao što imamo u nekim državama zapadne Evrope, gdje možete biti samo dva mandata na određenoj funkciji. Kod nas jedino za članove Predsjedništva BiH imate da mogu biti dva mandata, pa naprave pauzu četiri godine i ponovo se kandidiraju - kaže predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”, stručnjak za izborno pravo i nekadašnji član CIK-a BiH Vehid Šehić.

Istina, u mnogim državama na lokalnom nivou nema ograničavanja broja mandata, ali se BiH s njima ne može porediti.

Šehić: Samo izmjena zakona. Facebook

Dva slučaja

Šehić naglašava da se radi o državama s vladavinom prava, u kojima se politika vodi u općem, a ne ličnom interesu, a motiv za bavljenje politikom je sasvim drugačiji nego kod nas.

- U BiH je politika najunosnije i najsigurnije zanimanje, kod nas ne postoji ni politička odgovornost, a o moralnoj da ne govorimo. Zato bi trebalo razmišljati o ograničavanju mandata na lokalnom nivou, na dva mandata uzastopno. Ne smijemo kršiti građanska prava, ali živimo u nemoralnom društvu, društvu kapilarne korupcije i nepoštivanja zakona i institucija. Vidimo iz priloženog, iz samo dva slučaja koja su otkrivena, da se tu radi o ličnom interesu. Čovjek se nekad srodi s foteljom koja ima to neko magično dejstvo na čovjeka, pa on nekada izgubi odnos s realnošću i potrebama života - ističe Šehić.

Huskić: Mora se ograničiti. Facebook

Brojne mogućnosti za korupciju

Politički analitičar i profesor Adnan Huskić nema nikakvih dilema da je broj mandata (grado)načelnika potrebno ograničiti na maksimalno dva.

- Do sada se pokazalo u više navrata da tako odgovorne funkcije, a (grado)načelnici jesu odgovorne izvršne funkcije, sa sobom nose brojne mogućnosti za korupciju. To ne znači da su ljudi koji su izabrani nužno podložni tim “bolestima”, ali često se pokazalo, posebno kad imate načelnike u četvrtom ili čak petom mandatu, da su mogućnosti za koruptivno djelovanje mnogostruko veće. Zato bih ja, bez ikakve rezerve, volio da vidim tu odredbu u Izbornom zakonu - ističe Huskić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.