NOVI REKORD

Veliki podvig ćevabdžinice "Kula": Livnjak Vilim Rubić ispekao 2.680 ćevapa

Ukupno nas je osam radilo na pripremi ove porcije, šest roštiljdžija i dvije pomoćnice, a potrošili smo 67 kilograma mesa, kazao je Rubić

Rubić: Željeli smo počastiti građane. Željka Mihaljević

15.8.2024

Kada su u pitanju tradicionalna jela, BiH ima čime da se ponosi, a ćevapi su nezaobilazna stavka u okviru posjete našoj zemlji. Početkom 2019. ćevabdžinica

"Hari“ je, u sklopu Dana općine Travnik, pripremila najveću porciju u BiH od čak 2.160 ćevapa, a onda je ćevabdžinica "Imperia“ iz Živinica oborila rekord s 2.499 ćevapa.

Međutim, postavljen je novi rekord u livanjskoj ćevabdžinici "Kula“, u okviru ovogodišnjeg "Livanjskog ljeta“, a za to je zaslužan mladi Livnjak Vilim Rubić.

Duga procedura

Vilim Rubić je za "Avaz“ ispričao kako su došli na tu ideju i šta je bilo najteže u procesu pripreme.

- Prije godinu i nekoliko mjeseci otvorili smo ćevabdžinicu "Kula“ pa smo, tražeći najbolju lokalnu reklamu, a i kako bi počastili sugrađane, došli na ovu ideju. Odlučili smo da oborimo dosadašnje rekorde - kazao je Rubić.

Vrijedna ekipa. Željka Mihaljević

Ističe da je ukupno njih osam radilo na pripremi ove porcije, šest roštiljdžija i dvije pomoćnice, a potrošili su 67 kilograma mesa i napravili otprilike 2.680 ćevapa.

- Razmišljali smo da se prijavimo za Ginisovu knjigu rekorda, ali smo malo zakasnili jer smo vidjeli da se treba aplicirati u Londonu i platiti komisija, pošto to nije jedan od atraktivnih rekorda. Imali smo namjeru, ali njihova procedura je malo duža, što se nije poklopilo s našim rokovima za izradu - naveo je Rubić.

On se s porodicom vratio iz Njemačke nakon što su tamo proveli 10 godina. Kaže da su zadovoljni te da nimalo ne žale zbog povratka.

- Otišli smo s ciljem da ostanemo nekoliko godina, tako da smo odlučili da se vratimo i otvorimo ćevabdžinicu, što nam je zapravo bio plan odranije - objasnio je Rubić.

Počastili građane

Kako kaže, najteže je bilo pripremiti lepinu i to je bio veći podvig od pečenja samih ćevapa, jer je bila promjera 1,80 metara.

Spremili sve u roku od 40 minuta. Željka Mihaljević

- Što se tiče samog pečenja, išlo je glatko i spremili smo ih u roku od 40-ak minuta. Na koncu smo počastili sve građane ćevapima i pićem te se sve pojelo za 20 minuta i još je falilo, mogli smo još 2.000 ćevapa spremiti i podijeliti - zaključio je Rubić.

Isprobavao recepte

Rubić je učio od iskusnih kuhara i majstora grila, zajedno sa svojim zaposlenicima. Također je isprobavao recepte sve dok nije postigao ono što je želio, a to je kvalitetan i ukusan livanjski ćevap.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.