LEGENDARNI TENISER

Goran Ivanišević: Nemate medalju na Olimpijskim igrama, ali imate Sarajevo Film Festival

Izuzetna mi je čast sto sam prvi put učesnik SFF-a. Poseban doživljaj i zbilja mi je bila čast prisustvovati

S današnje konferencije za medije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
Dž. Vilajet

22.8.2024

Povodom predstavljanja aktivnosti UNIQA SEE FUTURE Fondacije i podrške ženama filmskim autoricama, održana je konferencija o postavljanju jednakosti kako u kinematografiji tako i u sportu.

Legendarni teniser, trener i ambasador brenda UNIQA osiguranja Goran Ivanišević na Sarajevo gleda s puno ljubavi.

Nevjerovatno ludilo

- Izuzetna mi je čast sto sam prvi put učesnik SFF-a. Hvala Jovanu na pozivu i jučer sam prvi put gledao film na otvorenom poslije 40 godina. Poseban doživljaj i zbilja mi je bila čast prisustvovati. 

Sinoć sam rekao u priči sa Jovanom, nemate medalju na Olimpijskim igrama, ali imate Sarajevo Film Festival. I sinoć sam vidio u gradu nevjerovatno ludilo, ali vi ovdje u Sarajevu da ništa ne radite čovjeku bi bilo ugodno doći, a kad se potrudite još onda to dobije posebnu čar - kroz osmijeh je rekao Ivanišević.

Predsjednik UNIQA SEE regije Adel Bahtanović da se sport samnametnuo za saradnju.

- Veliko mi je zadovoljstvo da sjedim u ovakvom društvu i da mogu sa vama da podjelim novosti uniqa grupacije. Mi poslujemo kao društveno odgovorna kompanija i želimo da ulažemo u različite sfere naše regije. Sport se nekako nametnuo za tu saradnju jer znamo kakve talente imamo, a kako male budžete za njih. Prvi talenat u našoj fondaciji je teniserka Luna Vujović - rekao je Bahtanović.

Bahtanović je otkrio kako je došlo i do saradnje sa Sarajevo Film Festivalom.

Kompletan sistem ljudi

- Druga stvar koja se nametnula je bio film i u skladu s tim smo odlučili da proširimo našu saradnju sa SFF-om. Jednostavmo rodila se ideja da podržimo mlade talente kada je u pitanju film. Mi kao osiguranje i fondacija odlučili smo da to budu mlade filmske radnice, producentice, režiserke koje u našem regionu imaju ogroman potencijal.

O jednakosti ali i razlici postotka žena nad muškarcima govorio je i Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

- Pokušavamo da sastavimo kompletan sistem ljudi koji su potrebni u kinematografiji i da im pružimo mogućnost da se pokažu u na našem području. Nejednakost spolova u našoj industriji pati upravo od patrijahalnih normi. Prvi korak dobre prakse je upravo mjerenje koliko žena a koliko muškaraca rade u kinematografiji i kada pratite podatke dobijemo samo 30% žena. Pokušavamo koliko možemo to da popravimo i našli smo Uniqu koja nam pomaže da se ukloni taj problem nedostatka i da se pruži program pomoći ženskom djelu u kinematografiji.

Žene su kreativne u umjetnosti izdvaja direktorica brenda jugoistočne Evrope Sonja Marić.

- Svi smo jednaki i nije bitno ko je kojeg pola i sam naš brend je osnovan na ravnopravnosti. Samo zajedno možemo napraviti nabolje stvari i u SFFu smo našli pravog partnera gdje svako može da iskaže ono sto nam osoba može da pruži. Same žene su kreativne i donose novu perspektivu onog sto rade, jer sve ono sto žene žive je utkano u njihovu umjetnost. Nadamo se da kroz ovu saradnju možemo doprinijeti da dođe do 50-50 procenata bar u kinematografiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.