DOKAZANI PRIJATELJ

Ministar Elmedin Konaković iz Rijada za "Avaz": Najavljujemo novu eru odnosa sa Saudijskom Arabijom

Saudijski fond za razvoj finansira nekoliko projekata u BiH, a među njima je najveći Univerzitetska biblioteka u Sarajevu

Elmedin Konaković i Kalid bin Abdulaziz Al-Falih. MVP BiH

Alen Bajramovic

26.8.2024

Veoma je važno obnoviti dobre veze sa Saudijskom Arabijom, kazao je za „Avaz“ ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković koji se već nekoliko dana nalazi u posjeti ovoj zemlji. On podsjeća na veoma važnu ulogu Rijada i u samom procesu priznavanja BiH i prijema u članstvo UN-a.

- Riječ je o dokazanom prijatelju BiH s kojim odnosi u posljednjih nekoliko godina, zbog nekih malo drugačijih pogleda iz BiH, nisu bili topli kao ranije. Ovdje smo dobili potvrdu da je Saudijska Arabija prijatelj BIH. Sastanci koje smo imali sa ministrima vanjskih poslova, trgovine i investicija pokazuju da smo dočekani na najvišem diplomatskom nivou i poruka je da bi Saudijska Arabija ponovo na pravi način sarađivala sa BiH – kaže Konaković.

Dodaje da se radi o državi koja ima nove ekonomske prioritete i planove o investicijama u oblastima drvne, metalske i vojne industrije, ali i turizma gdje BiH bilježi veliki pomak nakon ukidanja viza za državljane te zemlje.

- I turista iz Saudijske Arabije bit će sve više. Razgovarali smo i o saradnji u oblasti IT industrije, a posebno proizvodnji hrane i potencijalnih zajedničkih projekata na teritoriji BiH. Saudijski fond za razvoj finansira nekoliko projekata u BiH, a među njima je najveći Univerzitetska biblioteka u Sarajevu. Nosimo veoma pozitivne dojmove iz Saudijske Arabije i najavljujemo novu, dinamičniju eru naših odnosa. U dijelu investicija to nam je veoma važno, a riječ je o državi koja unutar G20 ima drugu najbrže rastuću ekonomiju. Naš privatni sektor ćemo uvezati za biznis sektorom u Saudijskoj Arabiji, do kraja godine napraviti i neke webinare i razmjenu iskustava, a postojećem Biznis vijeću dati novu dinamikom. U nekoliko oblasti moguće je onoliko koliko mi budemo spremni, svojom administracijom i efikasnošću, privući onoliko sredstava koliko nam treba, ako su nam projekti ozbiljni. Riječ je o zemlji koja investira milijarde dolara godišnje na teritorijama drugih zemalja – ističe Konaković.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.