UKC TUZLA

U četvrtak se konačno otvaraju pristigle ponude: Ko će nabaviti aparat za zračenje i zaustaviti agoniju onkoloških pacijenata

Onkološki pacijenti čekaju da se riješi agonija koja traje od 17. februara prošle godine. Pala tri tendera, četvrti mnogo transparentniji

UKC Tuzla: Očekivanja novog menadžmenta UKC-a Tuzla su velika. Facebook

Alen Bajramovic

27.8.2024

U četvrtak u 11.30 sati istječe rok za dostavljanje ponuda na četvrti javni poziv Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla za nabavku linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma, ukupne vrijednosti 10 miliona KM.

Posljednji rok

Pola sata kasnije trebalo bi biti organizirano i njihovo javno otvaranje. Za sada nema informacija o broju prijava na tender, ali praksa je pokazala da se ponude zainteresiranih kompanija dostavljaju neposredno pred istek roka i njihovo otvaranje.

Kako nam je ranije pojasnio direktor UKC-a Tuzla Šekib Umihanić, tenderske procedure predugo traju zbog Zakona o javnim nabavkama, koji nalaže da tenderska dokumentacija objavljena na Portalu javnih nabavki BiH mora biti dostupna najmanje 45 dana od dana objavljivanja. Tek po isteku tog perioda zakazuje se termin otvaranja ponuda.

Očekivanja novog menadžmenta UKC-a Tuzla su velika, a studiozniji pristup cijelom postupku nabavke medicinske opreme za liječenje onkoloških bolesnika daje nadu da će konačno biti napravljen veliki korak ka završetku agonije koja traje od 17. februara prošle godine.

Tada je Regulatorna agencija za nuklearnu i radijacijsku sigurnost BiH zabranila upotrebu uređaja u UKC-u Tuzla, pa već duže od 18 mjeseci ovu vrstu zdravstvene usluge više od 200 teško oboljelih iz TK mora tražiti u drugim kliničkim centrima.

- Uspjeh ovog tendera od vitalnog je značaja, jer omogućava našim pacijentima pristup terapiji zračenja, koja je od presudne važnosti za njihov oporavak. Zato činimo sve što je u našoj moći da proces nabavke prođe po zakonu, transparentno i uspješno - kazao nam je Umihanić.

U slučaju da to zaista i bude tako, ostaje neizvjesno hoće li uređaji biti u funkciji do kraja godine, jer je za njihovu isporuku i instaliranje predviđen rok od šest mjeseci. Ovim javnim pozivom planirani su i edukacija osoblja te zaključivanje ugovora s dobavljačem na period od sedam i po godina, čime su obuhvaćeni faze isporuke i instalacije opreme, garantni period od dvije, te period održavanja i servisiranja od pet godina.

Uzeti mobiteli

Istovremeno traje istraga Tužilaštva TK zbog sumnji da su članovi bivšeg menadžmenta, specifikacijama u tenderskoj proceduri, nastojali pogodovati nekom od dobavljača. Čak tri tendera su oborena nakon žalbi da se uvjetima iz tendera onemogućava konkurencija, odnosno da su postavljeni parametri bili takvi da ih je mogao zadovoljiti samo po jedan ponuđač. Bivšem direktoru Denijalu Tulumoviću i njegovom pomoćniku Šefiku Husiću u sklopu istrage oduzeti su i telefoni, koji su upućeni na vještačenje, kako bi se provjerili navodi u vezi s nabavkom aparata.

Stižu javna upozorenja

Iz nevladinih organizacija mjesecima stižu upozorenja da su životi pacijenata u nedostatku radioterapije ugroženi te da mnogi od njih ne mogu izdržati nemar i neodgovornost nadležnih, pa ni stalna putovanja prema drugim kliničkim centrima poput Mostara, Banje Luke i Zenice. Iz Zenice je najavljena potpuna obustava prijema pacijenata iz TK, zbog čega se situacija dodatno komplicira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.