GRADONAČELNIK GRADAČCA

Dervišagić: U mreži brzih cesta će biti i spajanje Gradačca i Srebrenika s budućom autocestom

Učesnici ovog sastanka su bili predstavnici Federalne vlade, zatim gradova Gradačac i Srebrenik te Brčko Distrikta i Cesta FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Fena

FENA

28.8.2024

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uvrstit će u mrežu brzih cesta i dionicu koja će Gradačac i Srebrenik spajati s budućom autocestom Tuzla - Brčko - Orašje, izjavio je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić nakon sastanka održanog danas u tom gradu na inicijativu gradačačkih i privrednika iz Srebrenika.

Učesnici ovog sastanka su bili predstavnici Federalne vlade, zatim gradova Gradačac i Srebrenik te Brčko Distrikta i Cesta FBiH, a prema Dervišagićevim riječima, ključna tema je bila razmatranje mogućnosti saobraćajne deblokade, prije svega Srebrenika i Gradačca.

- Uvrštavanjem navedene saobraćajne dionice u mrežu brzih cesta, mi ćemo ući u postupak boljeg saobraćajnog rješenja koje će i Gradačac i Srebrenik uvrstiti u brze ceste i vjerujem da će to značajno doprinijeti privrednom razvoju Gradačca te olakšati trenutnu situaciju – rekao je gradonačelnik.

Federalni premijer Nermin Nikšić izrazio je zadovoljstvo što su članovi Vlade FBiH imali priliku danas razgovarati s gradonačelnicima Gradačca i Srebrenika, privrednicima tog područja, predstavnicima Privredne komore Tuzlanskog kantona i Udruženja poslodavaca Federacije BiH te što su otvorili goruću temu za sve poslodavce i lokalne zajednice, a to je mreža puteva, autoputeva i brzih cesta kroz Federaciju.

- Privreda ovog područja zaista zaslužuje veću pažnju, zaslužuje i da država sa svoje strane stvori lakše preduslove za njihovo funkcionisanje, poslovanje ekonomičnije, efikasnije, kao i povezanost sa privredom u ostatku Bosne i Hercegovine, a rekao bih i Evrope. Danas smo na inicijativu lokalne zajednice došli na ideju da prilikom izrade mreže brzih cesta, kad je riječ o Federaciji BiH, uvrstimo i dionice kroz Tuzlanski kanton. Naravno, ništa danas nije završeno i ništa se neće završiti ni kad utvrdimo mrežu brzih cesta jer nam predstoji još puno izazova kad je riječ o finansiranju i izgradnji tih dionica - kazao je u Gradačcu premijer Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.