VLADA FEDERACIJE BIH

Odobren utrošak 1,2 miliona KM za programe u izdavaštvu i bibliotečkoj djelatnosti

Transfer Fondaciji za izdavaštvo je predviđen za sedam programa

Vlada Federacije BiH. Fena

FENA

29.8.2024

Vlada Federacije BiH donijela je danas, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, dvije odluke o usvajanju programa utroška sredstava u ukupnom iznosu od 1,2 miliona KM sa tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima. Jedan program utroška se odnosi na transfer od 600.000 KM Fondu za izdavaštvo, a drugi je, također u iznosu od 600.000 KM, transfer Fondaciji za bibliotečku djelatnost. Raspodjela sredstava će se vršiti u skladu sa općim i posebnim kriterijima.

Sedam programa

Transfer Fondaciji za izdavaštvo je predviđen za sedam programa. Od ukupno 600.000 KM, 208.000 KM je planirano kao podrška izdavačima za objavljivanje knjiga, za periodiku je planirano 77.000 KM, zatim za plasman i promoviranje krnjiga i autora ukupno je predviđeno 80.000 KM, za program nova književna djela domaćih autora 30.000 KM, te 35.100 KM za objavljivanje novih književnih djela odabranih na anonimnom konkursu. Za druge oblike sufinansiranja izdavačke djelatnosti je planirano 20.000 KM, a 149.900 KM za servisiranje poslova Fondacije za izdavaštvo.

Od 600.000 KM transfera Fondaciji za bibliotečku djelatnost 280.000 KM je za program otkupa društveno vrijednih knjiga i časopisa domaćih izdavača registrovanih na području FBiH, objavljenih u 2023. godini, kao i za otkup najtraženijih naslova prema izboru čitalaca. Za program opremanja javnih i specijalnih biblioteka, kao i za stručno usavršavanje bibliotekara i manifestacije za popularizaciju bibliotečke djelatnosti i knjige, te za najaktivnije čitaoce planirano je 160.000 KM. Za druge oblike sufinansiranja bibliotečke djelatnosti predviđen je iznos od 20.000 KM, dok je za servisiranje poslova Fondacije i materijalne troškove planirano 140.000 KM.

Korisnici sredstava

Korisnici sredstava izvještaje o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava će dostavljati na način i u rokovima koji su propisani pravilnicima o procedurama i kriterijima za izbor korisnika i dodjelu sredstava fondacija za izdavaštvo i bibliotečku djelatnost, a upravni odbori fondacija obavezni su tromjesečno izvještavati Federalno ministarstvo kulture i sporta o utrošenim sredstvima. Federalno ministarstvo kulture i sporta će potom izvještavati Federalno ministarstvo finansija i Vladu Federacije BiH.

Za realizaciju ovih odluka zadužuju se federalna ministarstva finansija i kulture i sporta, te fondacije za izdavaštvo i bibliotečku djelatnost, svako u okviru svoje nadležnosti.

Vlada je na istoj sjednici usvojila izvještaje o radu ove dvije fondacije za 2023. godinu, te dala saglasnosti na njihove planove rada za 2024. godinu, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.