KOMŠIĆ SPAVA

Saradnja BiH sa zapadnim saveznicima: Bećirović i Konaković oživili bh. diplomatiju

Ako ništa, promjena vlasti 2022. godine donijela je neke pozitivne promjene po pitanju vanjske politike

Konaković i Bećirović: Najaktivniji među političarima. Facebook

Danijal Hadzovic

30.8.2024

Bosna i Hercegovina godinama je bila u svojevrsnoj izolaciji. U 12 godina, koliko su članovi SDA bili u Predsjedništvu BiH (osam Bakir Izetbegović, četiri Šefik Džaferović), zahvaljujući Izetbegovićevoj suludoj politici, koji se u vanjskim poslovima potpuno podredio turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) i njegovim interesima, uz sve otvorenije konfrontiranje sa Zapadom, Bošnjaci su bili zatvorili vrata većini zapadnih saveznika.

Maldivska diplomatija

Kada se tome doda jasna ruska orijentacija rukovodstva RS i njenih članova Predsjedništva, te tradicionalna apsolutna neaktivnost Željka Komšića, dolazi se u situaciju u kojoj se BiH nalazila godinama, da je bila u svojevrsnoj međunarodnoj izolaciji, posebno kada su u pitanju naši najvažniji zapadni partneri.

Mnogo nije pomoglo ni imenovanje ministrice Bisere Turković u prošlom mandatu, koja je vrijeme uglavnom provodila na turnejama po Bliskom istoku, ako nije već išla na Maldive da se odmori, pod izgovorom diplomatskih putovanja.

Ako ništa, promjena vlasti 2022. godine donijela je neke pozitivne promjene po pitanju vanjske politike naše države. U tom smislu, ističu se, prije svega, bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović te ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković. U nešto manje od dvije godine mandata naši diplomati sastali su se brojnim važnim liderima i posjetili strateški važne zemlje za našu državu.

Oživljavanje aktivnosti

Upravo ovih dana član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u posjeti je Skandinaviji, a koliko je ovaj region bio zapostavljen od naše diplomatije, govori to da je Bećirović prvi funkcioner iz BiH koji je posjetio Finsku od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Pod sankcijama

I susreti s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), ili s bivšim britanskim premijerom Rišijem Sunakom (Rishi Sunak), značajan su iskorak nakon godina izolacije. Aktivan na diplomatskom planu je i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, koji je, s jedne strane, uspio održati dobre odnose BiH s Bliskim istokom (upravo je u posjeti Saudijskoj Arabiji), a s druge je pojačao bh. prisustvo i odnose sa zapadnim silama.

Ipak, ove aktivnosti teško da su dostatne da se može reći da je BiH napravila preokret. Članica Predsjedništva iz RS Željka Cvijanović na crnoj je listi Sjedinjenih Američkih Država i uglavnom ne putuje nigdje.

Nevidljivi predsjednik

Iako, za razliku od svoje kolegice, hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić nema te tehničko-pravne zapreke da putuje po svijetu, on se rijetko oglašava.

Gotovo nigdje i ne putuje, rijetko s kim se i susreće, a tek urijetko od njega ispliva poneka patriotsko-tenzična izjava, poput one iz Bužima prije nekoliko dana, kada je opleo po Sjedinjenim Državama i međunarodnoj zajednici u BiH, ili one od 7. oktobra prošle godine, kada je napad Hamasa na Izrael nazvao "potezom očajnika“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.