BLINKENOV POMOĆNIK

Džejms O'Brajan poručio vlastima RS: Nastavit ćemo koristiti sankcije, i protiv Dodika i protiv onih koji mu pomažu

Naša ambasada objasnila je rizike sankcija svima kojih se to tiče, i kao što sam nedavno rekao, mi činimo istu stvar u zemljama širom svijeta

Džejms O'Brajan. Avaz

E. Ć.

30.8.2024

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, poručio je Džejms O'Brajan (James O'Brien), pomoćnik državnog sekretara SAD Entonija Blinkena (Anthony).

- Nastavit ćemo koristiti sve alate koji su nam na raspolaganju, uključujući sankcije, kako bismo odbranili svoje interese pozivajući na odgovornost one koji su uključeni u antidaytonske, koruptivne ili antidemokratske aktivnosti, uključujući gospodina Dodika i njegove pomagače.

Te aktivnosti štete samo građanima BiH, pa tako i stanovnicima RS, i treba prestati. Oni koji su u njih uključeni bit će podvrgnuti sankcijama, kao i svi koji im materijalno pomažu.

Ambasador Marfi (Michael Murphy) predstavlja Vladu SAD, a on i njegov tim u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru provode američku vanjsku politiku i brane američke interese u BiH.

Naša ambasada objasnila je rizike sankcija svima kojih se to tiče, i  kao što sam nedavno rekao,  mi činimo istu stvar u zemljama širom svijeta. Svi zvaničnici SAD nastavit će iznositi ove tačke - poručio je O'Brajan na platformi X.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.