SPECIJALNI PREDSTAVNIK

Lajčak: Bez rješenja u dijalogu Beograda i Prištine zaboravite na integraciju zapadnog Balkana u EU

Mislim da smo uspjeli da uradimo najbolju moguću stvar sa sporazumom o normalizaciji koji je usvojen prošle godine u Ohridu koji nije primijenjen

Lajčak: To se mora riješiti. Fena

E. Ć.

31.8.2024

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je da se može zaboraviti na integraciju čitavog zapadnog Balkana u EU ukoliko se ne riješi pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

- Ako ne riješimo pitanje dijaloga Beograda i Prištine, možemo da zaboravimo na integraciju zapadnog Balkana, ne samo Srbije i Kosova. 

Mislim da smo uspjeli da uradimo najbolju moguću stvar sa sporazumom o normalizaciji koji je usvojen prošle godine u Ohridu, ali on nikada nije bio primijenjen - rekao je Lajčak na regionalnoj konferenciji o bezbjednosti Globsek u Pragu.

Lajčak je ocijenio kako bi zemlje zapadnog Balkana, naročito Crna Gora i Srbija, u idealnom scenariju mogle da se priključe Evropskoj uniji za tri - četiri godine.

- Latvija, Litvanija i Slovačka su završile pristupne pregovore za manje od tri godine. Crna Gora i Srbija pregovaraju godinama, a i dalje su daleko od sredine procesa. 

Ali ako ste ozbiljni, ako počnete da zatvarate poglavlja, možete to da uradite za dvije i po godine i još dvije godine za ratifikaciju. Nije nerealno, ali to je idealni scenarij - poručio je Lajčak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.