UPISAN MIMO PROCEDURA

"Avaz" saznaje: Zbog bivšeg načelnika Goražda "Ramba" Univerzitet u Sarajevu će dobiti prekršajni nalog

Ramović je upisao drugi ciklus studija na FPN s prosjekom 6,19, iako su procedure predviđale da mora imati minimalno osam (8)

Muhamed Ramović. Avaz

3.9.2024

Inspektorat KUIP vršio je jučer kontrolu izvršenja Rješenja vezano za slučaj Muhameda Ramovića zvanog "Rambo", bivšeg gradonačelnika Goražda, aktuelnog zastupnika U Skupštini BPK i kandidata NES-a za gradonačelničku poziciju.

Podsjećamo, kako je objavio portal "Avaza" on je upisao drugi ciklus studija 2005. godine na Fakultetu političkih nauka s mizernim prosjekom od 6,19, dok su tadašnje procedure na FPN predviđale da za upis na drugi ciklus studenti moraju imati prosjek od najmanje osam (8).

To sve je ranije utvrdila Inspekcija, a u vrijeme inspekcijskog nadzora postojala je jasno propisana procedura na koji način Senat i rektor Univerziteta postupaju u ovakvim slučajevima kada neko nije ispunio uslove za upis ili nije položio ispite.

Inspekcija se ranije obratila rektoru i Senatu, no nije dobila nikakvu reakciju. Nakon toga je Inspekcija donijela Rješenje kojim se traži da provedu proceduru u skladu sa Statutom Univerziteta, a to podrazumijeva i formiranje Komisije, koja će utvrditi sve okolnosti. 

Ipak, Inspekcija je jučer utvrdila da takvo Rješenje nije provedeno i kako saznaje "Avaz" bit će izdati prekršajni nalog za Univerzitet u Sarajevu i odgovorna lica.

Podsjećamo, Univerzitet već neko vrijeme ne želi provesti ovu odluku, a u julu je iz Senata stiglo autentično tumačenje Člana 283. Statuta, koji je sasvim jasan i kaže „Da će se poništiti diploma imaoca diplome koji nije ispunjavao uvjete za upis“, gdje stiže potpuno suprotno tumačenje ovog člana.

Ovaj slučaj je bitan i zbog jednog drugog puno poznatijeg slučaja, a to je Sebije Izetbegović, koja jednako nije ispunjavala uslove za upis na Fakultet, zbog čega je, potpuno opravdano, ostala bez diplome. Ko i zašto štiti Muhameda Ramovića i da li će on biti pokriće za Sebiju Izetbegović, ostaje nam da se vidi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.