MOSTAR

Sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH prisustvao Plenković: Pitanje izbornog zakona riješiti odmah nakon izbora

naglašena su i očekivanja za nastavkom reformskih procesa na evropskom putu BiH

Sjednica Predsjedništva HDZ-a - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
S. S.

4.9.2024

U Domu HDZ-a BiH u srijedu je održana 14. redovna sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, a sjednici je prisustvovala i visoka delegacija Hrvatske demokratske zajednice predvođena predsjednikom Andrejem Plenkovićem.

Tokom sjednice diskutiralo se o aktuelnim političkim procesima u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na predstojeće lokalne izbore koji će se u Bosni i Hercegovini održati u oktobru, kao i naporima koji se ulažu za ojačavanje stabilnosti političkog dijaloga kao i ubrzavanje svih relevantnih reformskih procesa na evropskom putu BiH, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Određeni prioriteti

Predsjedništvo HDZ-a BiH, dodaje se, utvrdilo je stranačke prioritete i smjernice djelovanja vezane za lokalne izbore, naglašavajući pritom važnost očuvanja institucionalne zastupljenosti i prava hrvatskog narod širom Bosne i Hercegovine. U tom svjetlu, naglašena su i očekivanja za nastavkom reformskih procesa na evropskom putu BiH, uključujući potrebne izmjene izbornog zakonodavstva BiH, čija se snažna aktuelizacija, kako je istaknuto, očekuje odmah nakon održavanja lokalnih izbora.

Dopredsjednica Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Darijana Filipović izvijestila je Predsjedništvo o prioritetima vezanima za predstojeće izbore te je iznijela informaciju o dosadašnjim i planiranim aktivnostima u okviru stranačkog djelovanja.

Delegacij Hrvatske demokratske zajednice, predvođeno predsjednikom Andrejom Plenkovićem, istaknula je snažnu podršku svim naporima koji se ulažu kako bi Bosna i Hercegovina nastavila napredovati prema Evropskoj uniji i ispunjavanju kriterija na tom putu.

Zalaganja Vlade

- Zaštita prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini prioritet je HDZ-a, što je vidljivo u snažnim zalaganjima hrvatske Vlade na svim nivoima. Izmjene izbornog zakonodavstva nužne su radi postizanja jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, ali i stabilnosti i učinkovitosti čitave BiH - istaknuto je prilikom sjednice.

Dužnosnici sestrinskih stranaka iskazali su visoko zadovoljstvo saradnjom, iskazujući pritom snažno opredjeljenje za nastavak jačanja evropske perspektive BiH, kao i zaštitu hrvatskog naroda, stabilnosti i općeg prosperiteta Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.