POSJETE

Lokmić u Bratuncu i Srebrenici: Čuvati uspomene na najbolje sinove i kćeri Bosne i Hercegovine

Poručio je da mlađe generacije trebaju da uče o historiji Srebrenice

Nedžad Lokmić u Srebrenici. Fena

FENA

6.9.2024

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić posjetio je u Bratuncu i Srebrenici, mezarje Veljaci i Memorijalni centar Potočari, u cilju očuvanja tradicije i odavanje poštovanja žrtvama genocida, te čuvanja uspomena na najbolje sinove i kćeri Bosne i Hercegovine.

Tradicionalno, svake godine prvog petka u septembru uprliči se ta posjeta kako bi, posebno, odali počast svim nevino ubijenim žrtvama, ali i kako bi generacije koje dolaze učile o istini kroz historijske časove koji se održavaju.

– Na ovim mjestima pričamo o istini, pričamo o agresiji na BiH i odbrani naše domovine. Prisjećamo se šehida i onih koji su branili našu zemlju, jer uspomenu na njih ne smijemo zaboraviti. Srebrenica je za nas otvorena rana, a usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici predstavlja izuzetno važan čin, jer se time osuđuje svako poricanje genocida i potiču države potpisnice da sačuvaju osvjedočene činjenice kroz svoje obrazovne sisteme – kazao je Lokmić.

Poručio je da mlađe generacije trebaju da uče o historiji Srebrenice kako bi radile na izgradnji mira i suživota. Razumijevanje, kako tvrdi, pomaže u prevenciji ponavljanja zločina i doprinosi jačanju međusobnog poštovanja i zajedništva.

Protokolom posjete obuhvaćen je obilazak mezarja Veljaci Bratunac i polaganje cvijeća, kao i historijski čas, zatim posjeta Memorijalnom centru Potočari, gdje je, također, položeno cvijeće i održan historijski čas, kao i vjerski program, te posjeta gradu Srebrenici.

Ovom prilikom upriličen je i susret s rukovodstvom Općine Bratunac i Općine Srebrenica u Memorijalnom centru Potočari.

Tokom posjete Srebrenici Lokmić je posjetio članice Udruženja pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Posjeta je organizirana na poziv Koordinacionog odbora temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH, Saveza ratnih vojnih invalida FBiH, Saveza boraca FBiH i Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH,k saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.