KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Uk potvrdio da se neće isplatiti dodatna sredstva mladima za subvencije: Nema finansija, niti zakonskog uporišta

Kad je riječ o obrazovnoj infrastrukturi krenut će se u zgradnju fiskulturne sale Metalac koju koriste dvije srednje i jedna osnovna škola

Konferencija za medije. Naša stranka

S. S.

prije 4 dana

U prostorijama Naše stranke održana press konferencija o temi: Sarajevo, kanton po mjeri čovjeka.

Vildana Bešlija, potpredsjednica Naše stranke, ocijenila je da se: “Sarajevo ponovo vraća svojim danima slave”, a jedan od razloga je što Sarajevo ostvaruje rekordan prihod od turizma.

“Uvođenjem novih aviolinija, poboljšanjem javnog saobraćaja i revitaliziranjem naše kulturne ponude, Sarajevo je postalo privlačna turistička destinacija”, istakla je Bešlija.

Navela je i sljedeće: “Uveli smo transparentnost u trošenju javnog novca i tako postali primjer ostatku države. Unaprijedili smo uslove života za sve uzraste, počev od rođenja djeteta, zagarantovanih porodiljnih naknada od 1000 KM, preko subvencije boravka djece u vrtićima, zatim od ove godine i subvencije produženog boravka djece u školama, kontrolisanje i centralizovanje zdrave ishrane djece u školama, kao i poboljšanje saobraćajne infrastrukture, besplatan javni prijevoz za učenike, studente, kao i za penzionere s minimalnim penzijama, ukidanje plaćanja participacije na sve zdravstvene usluge...”

U narednom periodu fokus rada Naše stranke bit će na podizanju kvalitete života, usluge građanima i na kontinuiranom razvoju lokalne ekonomije.

Srđan Mandić, aktuelni načelnik Općine Centra i kandidat Naše stranke za novi mandat, govorio je o planovima za tu Općinu. Neke od glavnih stvari koje je najavio su uspostava lokalnog komunalnog preduzeća, rekonstrukcija stadiona Koševo i izgradnja festivalskog centra. Također, prioritet je saobraćajna infrastruktura, koju će riješiti: “izgradnjom javne garaže na Merhemića trgu, ali i usvajanjem Odluke o uspostavi parking mjesta za stanare koja je već u proceduri. Kad su u pitanju pješaci i pješačke zone, neophodno je nastaviti s drugom fazom šetnice Sarajevski ćilim.

Rekonstrukcija Tržnice

Nakon rekonstrukcije Trga ispred Bičakčića i Trga Karla Paržika, pristupit ćemo rekonstrukciji Gajevog trga ispred Tržnice te Ulici Muhameda Kantardžića i Gimnazijskoj ulici. S višim nivoima vlasti radit ćemo na izgradnji nulte transverzale kod zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja bi uveliko rasteretila saobraćaj.”

Promjena vodovodne infrastrukture mu je također jedan od prioriteta, uz naročit naglasak na ulice Muhameda Hadžijahića, Porodice Foht i Husrefa Redžića uz adekvatno asfaltiranje cijelih ulica.

Također je bitno započeti s drugom fazom rekonstrukcije Radićeve ulice, naglasio je, “što podrazumijeva zamjenu vodovodnih i kanalizacionih cijevi, uz potpunu rekonstrukciju ulice i parka, naročito zbog Festivala u Centru kojeg održavamo baš u ovoj ulici. U ovom mandatu ću se boriti da Radićevu ulicu pretvorim u zonu bez saobraćaja.”

Na Crnom vrhu, prema Mandićevim riječima, Sarajlije će dobiti novi park a slijedi i rekonstrukcija parkova Hastahana i Kemal Monteno.

Kad je riječ o obrazovnoj infrastrukturi krenut će se u zgradnju fiskulturne sale Metalac koju koriste dvije srednje i jedna osnovna škola.

Novu fiskulturnu salu dobit će i Osnovna škola Vladislav Skarić, a zbog štednje energije, solarne panele mogle bi dobiti sve škole u Centru.

Na konferenciji je govorio i Jazid Bajrić, kandidat Naše stranke za načelnika Hadžića:

Bajrić se zalaže za bolju povezanost Hadžića i Sarajeva: “Moramo imati svakih 15 minuta prevoz do centra Sarajeva, bilo autobusni ili željeznički. Tu je onda saobraćaj u urbanim središtima Hadžića, Pazarića i Tarčina.”

Sumnjive organizacije

Također, i sami Hadžići moraju postati mjesto ugodnog življenja, a to podrazumijeva:

“Ustanove za brigu o djeci u Tarčinu i Pazariću, bankomate u Tarčinu i Pazariću, parkove, zdravstvenu skrb... Od gradnje, svakako, pješačka zona, parking mjesta, trg, drugi kolosijek prema Sarajevu itd.

Uporedite šta je Općina Novi Grad uradila sa kasarne koju je dobila na raspolaganje, a šta Općina Hadžići i stvari će vam postati jasnije. Uporedite turističku ponudu susjedne nam Ilidže i Trnova i naše općine, koja budžet puni jednokratno od rente za građevinske dozvole raznih sumnjivih organizacija.”

Na pitanje novinara premijer KS Nihad Uk je potvrdio da mladima koji su prošli na konkursu neće dobiti subvencije za rješavanje stambenog pitanja u dodatnom iznosu koji je izglasala Skupština KS.

Mladima je isplaćeno 4.800 KM, a očekivala su se dodatna sredstva kako bi iznos bio zaokružen na 10.000 KM, no Uk je kazao da od toga nema ništa.

- U ovu godinu smo ušli sa nezadovoljnim korisnicima tog programa. Na jednoj od skupština usvojena je inicijativa da se pronađu modusi da se isplati i drugi iznos kakav očekuju ti korisnici. U ovom trenutku nema finansijskih sredstava za to, ali ni zakonskog uporišta - zaključio je Uk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.