USUSRET LOKALNIM IZBORIMA

Sastanak predstavnika HDZ-a BiH i ODIHR-a: Izborna volja mora biti potvrđena vjerodostojnim izbornim procesom

To su demokratski standardi kojima težimo, kazala je dopredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović

Sa održanog sastanka. HDZ BiH

FENA

prije 4 dana

Predstavnici HDZ-a BiH razgovarali su danas s izaslanstvom misije OESS/ODIHR.

Sastanku s voditeljicom misije Corien Jonker i političkim analitičarom Nicholasom Jahrom prisustvovali su dopredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović i glavni sekretar stranke Goran Božić.

Zvaničnici su razgovarali o aktualnim temama u svjetlu Lokalnih izbora, prije svega važnosti očuvanja izborne volje putem izbornog procesa, kao i položaju i pravima žena te principima stranačke izborne kampanje. Govoreno je i o radu Centralne izborne komisije BiH u pogledu do sada uočenih problema i poteškoća u izbornom procesu.

- Vjerodostojnost izbornog procesa prioritet je koji mora biti u potpunosti i neupitno osiguran kako bi odražavao izbornu volju kako i građana i naroda, bez obzira o kojim izborima je riječ. To su demokratski standardi kojima težimo - kazala je sagovornicima dopredsjednica Filipović.

Također, naglasila je kako HDZ BiH već dugi niz godina spremno predvodi pitanje zastupljenosti žena kako na izbornim listama tako i u stranačkim strukturama te političkom životu u Bosni i Hercegovini. Istaknula je važnim zaštitu političkog dijaloga tokom ovoga razdoblja kako bi BiH nastavila ostvarivati važne iskorake prema Evropskoj uniji i općem socio-ekonomskom napretku.

Glavni sekretar HDZ-a BiH Goran Božić također se ovom prilikom osvrnuo na aktualne stranačke procese i očekivanja od Lokalnih izbora kao i na zapažene poteškoće unutar izbornog procesa, naglašavajući važnost pridržavanja novim izbornim pravilama i smjernicama, kao i osiguravanja jednakih prava za sve sudionike izbornog procesa u ukupnoj stranačkoj strukturi.

Zvaničnici su zaključili sastanak potvrđujući zajedničko nastojanje da izbori prođu u najboljem redu u svim sredinama, te da izborni proces bude proveden u skladu s najvišim standardima, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.