POSLANIK U PD PSBIH

Saša Magazinović za "Avaz": Vojkovići nemaju paviljon za žene

Malo je poražavajuće da nešto što je novo mora ići odmah u adaptaciju da bi ispunilo svoju funkciju, kazao nam je Magazinović

Magazinović: Zatvor s propustom. Fena

Nerma Ajnadžić

prije 5 sati 29 minuta

Od otvorenja državnog zatvora Vojkovićima prije više od četiri godine do danas niti jedna osuđena žena tu ne izdržava kaznu. Taj podatak objelodanio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

Kako se navodi u odgovoru Vijeća ministara BiH na Magazinovićevo poslaničko pitanje, tek se radi adaptacija kako bi postojao i “ženski dio zatvora”.

- Nova ustanova, koja je nedavno otvorena, kojom se ponosimo na neki način, ima propust, gdje je, vjerovatno, u samom izvođenju propušteno da se uradi nešto što bi taj zatvor trebao imati, a to je paviljon za žene.

Od otvaranja do danas nijedna žena nije služila svoju kaznu u zatvoru, to tehnički nije moguće jer to i ne postoji. Malo je poražavajuće da nešto što je novo mora ići odmah u adaptaciju da bi ispunilo svoju funkciju - kazao je Magazinović za "Avaz“.

Kamen temeljac za zatvor u Vojkovićima postavljen je 2006., izgradnja je počela 2007., pa je nastavljena 2014., a završen je 2020. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.