VELIKA DRAMA

Šta se dešava u Brčkom: Na 22 biračka mjesta više glasova imali kandidati nego stranke, neizvjesno ko će činiti većinu

Očigledno je da ni kod CIK-a ne ide sve po planu i teško je bilo šta reći

Skupština Brčko distrikta. Fena

prije 6 sati 5 minuta

Još uvijek je teško procijeniti ko će činiti vlast u Brčko distriktu, a nije sigurno ni koliko će koja stranka dobiti mandata.

Predsjednica SBB-a Brčko distrikta Ina Pamukčić kaže da su dobili informaciju da se na 22 biračka mjesta desilo da kandidati imaju više glasova nego stranka te da je zbog toga izdata naredba za ponovno prebrojavanje glasova.

Takvu naredbu je izdala Centralna izborna komisija BiH.

- Rezultati na stranici CIK-a su identični jučerašnjim i nemoguće je sada bilo šta procijeniti. Očigledno je da ni kod njih ne ide sve po planu i teško je bilo šta reći - kaže Pamukčić za "Avaz".

S obzirom da rezultati nisu kompletni, još uvijek nije sigurno da će SDA dobiti četiri ili pet mandata. SBB ima sigurna dva mandata, dva mandata bi trebao dobiti i NiP, a šansu za drugi mandat bi mogli imati i Naša stranka i SDP. Što se tiče ostalih probosanskih stranaka, parlamentarna je još SBiH.

Ina Pamukčić. E. Tihak / Avaz

Inače, glavni inspektor Inspektorata Brčko distrikta BiH Franjo Stjepanović rekao je novinarima da su tokom predizborne kampanje inspekciji distrikta stigle samo dvije prijave protiv dva politička subjekta i to u zadnjoj sedmici kampanje zbog nedozvoljenih aktivnosti političkih subjekata tokom kampanje.

- Na sam dan izbora i predizborne tišine imali smo nekoliko prijava Izbornoj komisiji na plakate koji su se nalazili u blizini biračkog mjesta - rekao je Stjepanović.

Napominje da je, u skladu sa zakonom, uklanjanje plakata koji su se na dan izbora nalazili u krugu od 50 metara od biračkih mjesta, a koje nisu bile na privatnom posjedu, bilo u nadležnosti biračkih odbora.

- Imali smo u jednom mjestu na dan izbora prijavu gdje je na privatnom posjedu bio predizborni plakat. Vlasnik posjeda nije dozvolio da se ukloni i s obzirom da je bio u blizini biračkog mjesta, obaviještena je policija da bi se se u prisustvu policije uklonio, a sve u skladu sa zakonskim odredbama - zaključuje Stjepanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.