POPULIZAM SE NE ISPLATI

Narod je ipak mnogo inteligentniji nego što su politički influenseri procjenjivali: Šoumeni slabo prošli

Porodica Isak osvojila je mandate u samo 10 općina. Benjamina Karić najneuspješnija u općinama koje je držala trojka

Ramo Isak i Benjamina Karić. Instagram

Danijal Hadzovic

prije 4 sata 41 minutu

Jedna od poruka ovogodišnjih izbora svakako je da je inteligencija građana ove zemlje znatno viša nego što su to mislili mnogi političari, koji su vjerovali da će im njeno vrijeđanje donijeti rezultat. Ipak, vrijeme je TikToka, Instagrama, influensera i generacije čija pažnja drži minutu, pa su i pojedini političari povjerovali da mogu biti influenseri, časteći nas iz dana u dan mnoštvom objava koje su nam trebale demonstrirati kako su oni samo „cool“ i „ludi“.

„Isak family“

Naravno, neprevaziđeni šampioni u tome su članovi familije Isak, čija je porodična stranka ove godine prvi put učestvovala na izborima. Snimci letova službenim helikopterom, treniranja sa zatvorenicima, predizborne pjesme i svakodnevne izjave za dospijevanje na naslovnice - poput one Ramine da je lično on spriječio građanski rat u BiH - trebali su, osim lajkova, donijeti i glasove. No, to baš i nije bio slučaj. Porodica Isak osvojila je mandate u samo 10 općina, dok su u svom uporištu u Zeničko-dobojskom kantonu imali dobar rezultat u samo tri od 12 općina.


Porodica Isak: Džaba spot snimali. Facebook

Još gori slučaj je s Benjaminom Karić, novoizabranom načelnicom Općine Novo Sarajevo, preciznije rečeno - jedva izabranom. Naime, Karić je u mrtvoj trci pobijedila Muamera Bandića za svega nekoliko stotina glasova, a izvjesno je da bi Bandić bio i pobjednik da se u ovoj općini nije odlučio kandidirati i bivši načelnik Nedžad Koldžo.


Karić: Baklave nisu bile dovoljno ukusne. Facebook

Naprimjer, Srđan Mandić je u općini Centar imao više glasova nego svi njegovi protukandidati zajedno. No, sudeći prema društvenim mrežama i broju lajkova, Karić je na ovim izborima trebala biti uvjerljivo najpopularniji kandidat trojke. Hiljade lajkova i komentara pretvorili su je u lajk ratnicu, te su je nagonili da iz dana u dan smišlja nove populističko-nacionalističke dogodovštine, od učestalog dijeljenja baklava i ćevapa, prepucavanja s Izraelcima, prozivanja regionalnih dužnosnika, preko verbalnih paljbi s gradonačelnicima Banje Luke i Istočnog Sarajeva, prijetnji Sarajevo Film Festivalu, do dijeljenja zlatnika uličnim radikalima itd.

Uzalud su mnogi autori, među kojima je i potpisnik ovih redova, upozoravali na pogubnost ovakvih politika za socijaldemokratske i građanske vrijednosti u ovom društvu. „To donosi glasove“, govorili su nam njeni stranački drugovi sliježući ramenima. Izborni rezultat im pokazuje ko je bio u pravu.


Zabavljač publike

Da zabavljači ne mogu daleko, pokazao je i Nebojša Vukanović. Iako nas svakodnevno uveseljava svojim dogodovštinama i političkim vratolomijama, te je svakako jedan od najzabavnijih političara za slušanje i praćenje, kada dođu na glasačko mjesto, građani ipak traže nekoga ko izgleda ozbiljnije.

Dejan Rakita/PIXSELL


Mehmedovićev neuspjeh

Veliki neuspjeh na izborima ostvarila je i stranka Naprijed bivšeg SDA-ovca Šemsudina Mehmedovića koja je ostala marginalna. Iako se prije istupanja iz SDA očekivalo da bi Mehmedović mogao napraviti respektabilan politički projekt, cijela stvar je od početka počela mirisati na katastrofu, od nezgrapnog imena i simbola stranke, preko kadrova, mahom bivših istrošenih SDA-ovaca, preko nejasne političke poruke i ideologije, do neprimjetne kampanje.

Mehmedović: Otpočetka mirisalo na poraz. Facebook

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.