REAKCIJE

Oglasio se menadžment Trebević Hillsa: Ne kršimo propise u gradnji, građani trebaju ispitati vlasti koje nas optužuju

Pozivamo stanovništvo da ima potpuno povjerenje u desetine stručnih osoba koje projektuju i kontrolišu gradnju na Trebeviću

Trebević Hills: Sve po propisima. Trebević Hills

E. Ć.

prije 6 sati 24 minute

Nakon strašnih poplava koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine, ovih dana je jedna od glavnih tema opasnost od klizišta na Trebeviću.

Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić prije nekoliko dana je održao press konferenciju na kojoj je ukazao na ovaj problem navodeći pritom, između ostalog, da je vidio projekat Trebević Hillsa koji mu je sporan upravo zbog velikog broja objekata te je dodao da se dio Bistričkog potoka koji je u nadlženosti ove općine redovno čisti te da je problem ovaj dio koji se nalazi na području RS.

Sada su se oglasili iz menadžmenta Trebević Hillsa odakle uvjeravaju javnost da nisu prekršili propise prilikom izvođenja radova.

- Naprotiv, uložili smo toliko znanja, radnih sati, materijala, novca i poduzeli takve mjere, da sve to, u pozitivnom smislu, čak i nadilazi propisano. Kako bismo osigurali statičku stabilnost kompleksa, dva puta smo izvršili geofizička istraživanja, uradili smo elobarate zaštite putnog pojasa Zlatište - Brus i zaštite temeljnje jame na Institutu za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta Univerzitetu u Sarajevu.

"Sačuvati unikatan prirodni ambijent"

Napravili smo stotinjak ispitnih hidrogeoloških bušotina. Analizu smo proveli na Građevinskom Institutu u Tuzli. Izgradili smo 160 šipova, širine 1 metra, dužine od 16 do 30 metara, što su građevinski poduhvati koji su svojom kvalitetom i statičkim dosegom neviđeni na našim prostorima. Osim što to radimo zbog samog kompleksa i sigurnosti njegovog vijecnog korištenja kada bude finaliziran, čak deset miliona maraka uloženo do sada u ovakve vrste građevinskih radova i zbog okruženja, odnosno zbog očuvanja prirode i statike tla.

Bitno nam je sačuvati prirodni ambijent po kojem je Trebević Hills već sada prepoznat kao unikatan, ali i otkloniti i minimum sumnje da njegova izgradnja može destruirati vegetaciju i zemljište. Trebević Hills rađen je na identičan način kao isti hotelski i stambeno-poslovni kompleksi na svjetskim destinacijama.

Ono što viđamo na najpoznatijim skijaškim i planinskim destinacijama, ambijentalno i statički uklopljeni objekti, imat ćemo i nadomak Sarajeva.

Trebević Hills. Trebević Hills

Odbacujemo sve navode o kršenju propisa prilikom gradnje na Trebeviću.

Konkretno, za navode da odlaganje zemljišta može ugroziti sliv Bistričkog potoka, treba reći da su oni hipotetički. Tu konstrukciju "moglo bi“ koriste i oni koji su nas pokušali dovesti u vezu sa ugrožavanjem hidrološkog sistema, a onda i imovinom građana.

Snimci iz Bistričkog potoka pokazuju da su u njemu određeni dijelovi izrezanog drveća i kamenja, a koje smo mi zatekli u stanju kakvo jeste već godinama. Naime, to su elementi koji su od 1992. do 1995. godine bili korišteni prilikom utvrđivanja tranšea, rovova i bunkera. Linija razgraničenja nalazila se upravo na mjestima gdje se sačinjeni ti snimci. To je i vidljivo po njihovom obliku, a što su elementi ne duži od dva metra, ne većeg prečnika od 25 centimetara. To nisu dijelovi drveća koje se nalazilo prije godinu dana na mjestu gradnje. Dakle, dominantan dio materijala u potoku nema porijeklo koje se može dovesti u vezu sa našim aktivnostima.

"To nije zbog odlaganja zemljišta"

U pogledu strepnje stanovništva od rasjeda zemljišta koji su vidljivi iznad naselja Bostarići, treba reći da oni nisu prouzrokovani našim djelovanjem. Čak i linija pucanja zemljišta, u pravcu sjever – jug, ukazuje da su oni prouzrokovani drugim faktorima, a ne zbog odlaganja zemljišta. Na mjestu odlaganja po Regulacionom planu Opštine Istočni Stari Grad nalazit će se parking koji građani i danas koriste u blizini budućeg objekta. Bitno je naglasiti da postoji čitav zeleni pojas između gradilišta i objekata u Bostarićima.

On je širok oko 200 metara. Tu šumu čini skoro u potpunosti odraslo drveće što eliminiše tvrdnje da je gradnjom uništena vegetacija koja je bitan element za očuvanje statike tla. Naglašavamo da su objekat i mjesto odlaganja zemljišta isuviše udaljeni od potencijalnih kriznih tačaka a da bi bili uzrok njihovog potencijalnog eskaliranja. Važno je napomenuti da kišne vode pronalaze put ispod glavne ceste, i prave pukotine tla te da te pojave nisu povezane sa našom gradnjom.

Pozivamo stanovništvo da ima potpuno povjerenje u desetine stručnih osoba koje projektuju i kontrolišu gradnju na Trebeviću. Oni su svoja znanja sticali na najpoznatijim obrazovnim ustanovama, mnogi od njih i širom svijeta. Oni su garant kvalitete i sigurnosti gradnje, a tako i brige za okruženje. Napominjemo da posjedujemo sva odobranja i dozvole za izvodjenje radova. Naglašavamo, odlaganje zemljišta i izgradnja parking prostora koji se vrši po regulacionom planu u neposrednoj blizini kompleksa, odvija se prije nego što je i kreiran projekat Trebević Hills, od 2019. godine i konstantno se kontroliše.

Stanovništvo koje živi u blizini Trebević Hillsa, naše komšije, ali i javnost, mogu nadležnim institucijama i pojedincima koji nas neopravdano optužuju, postaviti pitanja o njihovim aktivnostima i poduzetim mjerama.

Oni trebaju odgovoriti koliko ulažu u statička ispitivanja, u drenažne sisteme, u čišćenje vodotoka, u izgradnje potpornih zidova, u preveniranje nelegalne a opasne gradnje – ne samo na ovom, nego i u drugim dijelovima Sarajeva - poručeno je iz Trebević Hillsa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.