NIJE IZDRŽAO

Borenović reagirao na Dodikove izjave: Kakve gluposti valja ovaj čovjek, kad će prestati da obmanjuje narod

Svi šute, da se ne zamjere, pa se pitam kada će ovo populističko i demagoško sluđivanje javnosti prestati, besmislenim tezama

Borenović i Dodik. Mreža X

N. Aj.

prije 15 sati 47 minuta

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović oštro je kritikovao predsjednika RS Milorada Dodika zbog najave učešća na predstojećem samitu BRICS-a u Moskvi. 

Podsjetimo, Dodik je rekao da je ponosan na činjenicu da će učestvovati u radu, odnosno "posmatranju rada ove moćne grupacije zemalja koja je po ekonomskoj snazi već prevazišla G7 grupu od sedam najrazvijenijih zemalja".

- Za RS je bitno da zna kakvi su trendovi na tom planu i da razumije način na koji će se BRICS kretati u budućnosti. Jer, očigledno je da je riječ o procesu koji će dominirati globalnim odnosima u narednom vremenu - istakao je Dodik.

Borenović je reagirao na društvenim mrežama poručiši:

- Kad će ovaj čovjek prestati da valja ovakve paradoksalne stvari i da obmanjuje narod! Pa naš realni sektor, naša preduzeća i naša privreda, dominantno, zavise od ekonomske i privredne saradnje sa Evropskom unijom i ovim regionom, najviše Srbijom! Republika Srpska i BiH, ubjedljivo u najvećem obimu živi, hrani, zapošljava i puni budžet od poslovanja sa Evropskom unijom i našim regionom (najviše Srbijom)!


Dodao je da je prošle godine privreda RS izvezla 5,4 milijardi KM raznih roba u cijeli svijet, od čega u EU 3,7 milijardi KM tj. 69 posto od ukupnog izvoza, u Srbiju 895 miliona KM tj. 16 posto, a u zemlje BRICS-a izvezli samo 25 miliona KM tj. nevjerovatnih 0,43 posto od ukupnog izvoza.

- Skoro pa ništa. Slični su podaci i za uvoz i za ukupnu spoljnotrgovinsku razmjenu BiH, više od 2/3 ekonomske razmjene je sa EU, a par promila, procenata sa zemljama BRICS! Pa neka pitaju njegove pojedine stranačke kolege, direktore, vlasnike fabrika koje zapošljavaju hiljade radnika, da li će, umjesto u Njemačku ili Italiju, proizvoditi i prodavati cipele i kopačke, ili dijelove za metalsku i auto industriju, u Indiju ili Brazil! Hoće li zbog te “vođine”strateške ekonomske “supstitucije” zatvarati fabrike i otpuštati radnike!

Čitav dan čekam hoće li iko iz vanjskotrgovinskih, privrednih, preduzetničkih komora, struke, izaći sa podacima i reagovati... Svi šute, da se ne zamjere, pa se pitam kada će ovo populističko i demagoško sluđivanje javnosti prestati, besmislenim tezama da će se odustati i zamjeniti EU sa BRICS - naveo je Borenović te priložio nekoliko zvaničnih stranica iz javnog dokumenta Spoljnotrgovinske komore BiH o spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH i RS za prošlu i pretprošlu godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.