PONOVO NEIZVJESNO

Mandati podijeljeni, počinje završna borba: Ko će biti novi gradonačelnik Sarajeva?

Odnos između dva bloka u vijećima trenutno je tačno 58:58

Gradsko vijeće: 15 glasova odlučuje gradonačelnika. Gradsko vijeće

Danijal Hadzovic

prije 5 sati 2 minute

Lokalni izbori u BiH su završeni. Mandati za općinska vijeća u četiri gradske općine su podijeljeni, što znači da će sad sve oči biti uprte u formiranje Gradskog vijeća Sarajevo i, prije svega, izbor novog gradonačelnika.

A ako nam historija išta pokazuje, to je da izbor gradonačelnika redovno biva uzbudljiv triler neizvjestan do samog kraja i pozornica za brojna mešetarenja. S obzirom na to, prema svemu sudeći, broj vijećnika iz dva bloka (SDA, SBiH i DF s jedne, te SDP, NiP i NS s druge strane) trebao bi biti vrlo izjednačen.

28 vijećnika

Gradsko vijeće Sarajevo čini 28 vijećnika, a svaka općina daje jednak broj – njih po sedam. Ove godine postoji jedna novina u odnosu na prije četiri godine. Naime, nakon farse s Bogićem Bogićevićem prije četiri godine, gradonačelnik će se ovaj put birati javnim glasanjem, a bit će izabran onaj kandidat koji uspije sakupiti 15 glasova. Podsjetimo, zahvaljujući tajnom glasanju slična farsa se desila i 2016. godine kada je za gradonačelnika izabran Abdulah Skaka, a na kasnijem audiosnimku u čuvenoj aferi „Asim“ mogli čuti bivšeg visokog funkcionera Asima Sarajlića kako se hvali da je on osigurao nedostajuće glasove.

Trenutni odnos snaga suprotstavljenih političkih blokova koji su najavili borbu za gradonačelnika Sarajeva, kada se saberu mandati u četiri gradske općine, je tačno 58:58. No, trojka po tom pitanju ima jedan velik adut u svom rukavu. Naime, prema Statutu u Gradskom vijeću Bošnjaci, Hrvati i Srbi dobivaju po najmanje 20 posto mjesta (po šest mjesta), a vijećnicima iz reda ostalih zagarantirana su najmanje dva mjesta.

To prednost daje trojki, s obzirom na to da Stranka za BiH i SDA, i pored izbornog uspjeha, nisu dale preveliki broj nebošnjaka u općinska vijeća, dok je njihov treći partner DF prošao veoma loše na izborima.

Šta će DF?

Također, nije jasno kako će se u cijeloj jednačini ponašati vijećnici DF-a iz Starog Grada, budući da je u ovoj općini, za razliku od ostatka kantona, Demokratska fronta odlučila podržati trojku.

Prema svemu sudeći, u narednim sedmicama gledat ćemo novi krug farse, trgovina, utjecaja i mogućih mijenjanja dresova, nakon kojih ćemo saznati ime gradonačelnika.

Ko će biti gradonačelnik?

Kada je riječ o kandidatima za gradonačelnika Sarajeva, trojka okupljena oko SDA još prije izbora se usaglasila oko kandidature Faruka Kapidžića, iako se po kuloarima razvijaju tenzije da je zapravo stvarni kandidat Sebija Izetbegović kojoj bi Kapidžić u posljednjem trenutku trebao prepustiti mjesto, iako je malo vjerovatno da će SBiH i DF biti spremne ući u toliki rizik. S druge strane, nepoznato je koga bi trojka mogla kandidirati. Za poziciju čelnika Sarajeva iznimno je bio zainteresiran Jasmin Ademović, no nakon sukoba s ostatkom trojke i debakla u Općini Centar, mala je vjerovatnoća za ovakav ishod. Za sada bi prema predizbornom dogovoru u trojki ova pozicija trebala pripasti NiP-u, a kao mogući nasljednik Benjamine Karić spominjao se trenutni dogradonačelnik Samir Avdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.