USPJESI

Domaći i ručno izrađeni proizvodi žena iz Hercegovine i Podrinja predstavljeni na sajmu u Međugorju

Na sajmu su posjetitelji mogli razgledati, degustirati i kupiti proizvode, poručili su organizatori

Predstavile svoje proizvode. Općina Čitluk

FENA

20.6.2024

U Međugorju je u srijedu, na trgu ispred muzeja i galerije „Naša Majka“, održan sajam domaćih i proizvoda koje su ručno izradile poljoprivrednice iz Čitluka, Čapljine, Srebrenice, Bratunca, Konjević Polja, Vlasenice i Skelana.

Mala privreda

Sajam je održan u okviru projekta "AveAgri – Unapređenje prilika za zapošljavanja žena kroz saradnju malih poljoprivrednih poduzeća u vlasništvu žena", koji financijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a (US Department of State), a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) iz Sarajeva, saopćeno je iz Općine Čitluk.

- Na sajmu su posjetitelji mogli razgledati, degustirati i kupiti proizvode u čiji je uzgoj i izradu utkano mnogo pažnje, odricanja i ljubavi - poručili su organizatori.

Uz sajam, koji je održan jučer, danas će u međugorskom hotelu Cesarica, s početkom u 9 sati, biti održana konferencija pod nazivom "Kako razvijati kapacitete poljoprivrednica u Hercegovini i Podrinju", koja će okupiti poljoprivrednice i donositelje odluka, i na kojoj će se diskutirati o izazovima u radu i iskustvima od osnivanja porodičnih privreda i obrta do učestvovanja na sajmovima, te saradnji s institucijama i tijelima vlasti.

Cilj projekta

Cilj projekta "AveAgri – Unapređenje prilika za zapošljavanja žena kroz saradnju malih poljoprivrednih poduzeća u vlasništvu žena" je osnaživanje žena iz ruralnih područja Hercegovine i Podrinja u udruživanju snaga kako bi zajednički nastupale na tržištu, poticanjem na osnivanje poljoprivrednih zadruga. 

Ključna komponenta ovog projekta je saradnja između pojedinačnih proizvođačica – žena, organizacija civilnog društva i institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.