EKSTREMNO IMUĆNI

Gdje ulažu najbogatiji ljudi na svijetu: Šta vole imućni u Adria regionu

Ekstremno bogati čine 0,001 posto planete i ne samo da žive dosta drugačije od "običnog" svijeta, već se i njihove strategije za ulaganje razlikuju

Bogati iz regiona najviše troše na luksuzna prevozna sredstva. Luxlife

Dž. R.

12.8.2024

Svijet danas ima 28.420 najimućnijih sa bogatstvom iznad 100 miliona dolara (eng. centimillionaires), a mahom su koncentrirani u Njujorku, Los Anđelesu, Londonu i Pekingu, prema podacima firme Wrise Wealth Management Singapore. 

Ekstremno bogati čine 0,001 posto planete i ne samo da žive dosta drugačije od "običnog" svijeta, već se i njihove strategije za ulaganje razlikuju od strategija koje slijede osobe iz kluba "1 posto najbogatijih", piše Bloomberg.

Čuvaju naslijeđe

Iako ne postoji neka zvanično određena granica, osobe koje se nazivaju centimilioneri imaju dobru osnovu da pristupe "klubu 0,001 posto", rekao je Kevin Teng, izvršni direktor ove kompanije. Najimućniji sa pomenutim nivoom ličnog neto bogatstva opredjeljuju se za Njujork, Los Anđeles, London i Peking zato što ti gradovi imaju snažnu finansijsku infrastrukturu, unaprijeđene ekosisteme za preduzetnike i vrlo isplativa tržišta nekretnina.

Ekstremno bogate ne zanimaju brza zadovoljstva, odnosno stvari koje nisu likvidne. Ne zanimaju ih akcije kojima se javno trguje, niti kriptovalute. Cilj im je da sačuvaju svoje naslijeđe i bogatstvo. Stoga, centimilioneri često ciljaju na premium nekretnine ili imovine koje su na investicionom nivou, sagrađene u skorije vrijeme (do 15 godina unazad). Također, ulažu u porodične kancelarije zarad pokretanja dobrotvornih fondacija ili kao sredstvo rizičnog kapitala za dalje investiranje u startupe visokog rasta.

Ulaganje u nekretnine

Broj porodičnih kancelarija u svijetu utrostručio se od 2019., premašivši 4.500 jedinica prošle godine. Procijenjena vrijednost je šest biliona dolara. Dodatno, vremenom je postalo popularno ulaziti u sportske biznise, a u SAD to su golf, američki fudbal, bejzbol. Konkretno, milijarder Stiv Kohen (Steve Cohen) je pored bejzbola, odlučio da investira i u golf.

- Investicione strategije najbogatijih pojedinaca svijeta fokusiraju se na zaštitu njihove imovine, održavanje i rast bogatstva, posebno ako njihova vrijednost prelazi 100 miliona dolara. Oni traže kombinaciju tradicionalnih i inovativnih investicionih prilika pomoću čitave armije specijalizovanih finansijskih, pravnih i poreskih savjetnika - kaže za Bloomberg Adriju Ana Rončević iz Luxury Networka (globalne grupe za luksuzni afinitetni marketing), koja je zadužena za region.

Kaže da, na globalnom nivou, tradicionalna ulaganja u nekretnine u glavnim svjetskim gradovima, kao i kuće za odmor na atraktivnim lokacijama, uvijek predstavljaju najpopularniji oblik ulaganja. Rončević ističe još i trend ulaganja u tehnološke kompanije i startupe.

- Najbogatije posebno zanimaju fintech, vještačka inteligencija i biotehnologija. Mnogi od ovih pojedinaca ulažu značajne iznose u rizične kapitalne investicije, tražeći visoke prinose od kompanija u ranoj fazi razvoja. Osim velikih imovina, oni drže i diverzifikovane portfelje na javnim tržištima, uključujući dionice i obveznice, kako bi uravnotežili rizik i likvidnost - kazala je Rončević.

Personalizirano iskustvo

Primjetno je i interesovanje za ulaganja u umjetnička djela, antikvitete i druge kolekcionarske predmete, jer oni istovremeno nude ugođaj i finansijski povrat.

Od kompanije Luxury Network, koja funkcioniše kao privatni B2B članski klub, saznajemo da neke od aktivnosti koje pružaju članovima uključuju zajedničke kampanje i događaje, strateška partnerstva, razmjene resursa među članovima, ekskluzivne ponude prilagođene klijentima, ekskluzivne prezentacije i slično.

Budući da Luxury Network Adria pokriva tržišta Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, Ana Rončević za Bloomberg Adriju dalje otkriva i kog su tipa njihovi klijenti u Adria regionu, kakve su im navike, mogućnosti.

Inače, prema aktuelnim saznanjima, oko 85 posto klijenata sada očekuje personalizovano iskustvo.

- Većinu klijenata sa velikom kupovnim moći čine uspješni preduzetnici čije firme vrijede mnogo. Uz njih, tu se nalaze i poneki naslijednici bogatih porodica, te pojedinci iz sporta. Kada govorimo o najvrijednijim industrijama koje preovlađuju među najbogatijima u Adria regionu, zastupljeno ih je dosta: od tehnologije i IT sektora, osiguranja, finansijskih usluga, agrobiznisa i prehrambene industrije, do nekretnina, građevine, turizma, ugostiteljstva, distribucije, logistike - kaže Rončević.

Kamen temeljac

U kontekstu ulaganja, nadovezuje se Rončević, rezidencijalne i komercijalne nekretnine ostaju kamen temeljac investicionih portfelja najimućnijih. Međutim, raste interesovanje za ulaganje u tehnologiju, kao i u obnovljive izvore energije. Ono gdje bogati pojedinci iz regiona najviše troše jesu ulaganja u luksuzne automobile, visoka moda, skupocjeni satovi i nakit.

- Primjera radi, oni u svojim garažama imaju ikone luksuza kao što su Rolls-Royce, Bentley, Ferrari, Lamborghini. U modnoj industriji predvode brendovi Hermes i Louis Vuitton, od nakita i satova posjeduju vrlo rijetke kolekcionarske primjerke, ali najčešće brendove Patek Philippe, Audemars Piguet, Vacheron Constantin, Roger Dubuis, Hublot, Rolex, Cartier, Bvlgari itd. Neki od premium i luksuznih brendova koji su najzastupljeniji u Adria regionu jesu i Porche, Mercedez Benz, Audi i BMW (automobili), Louis Vuitton, Gucci i Armani (moda) Rolex i Patek Philippe (satovi), te Cartier, Tiffany & Co. i Bvlgari (nakit) - zaključuje sagovornica Bloomberg Adrije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.