SMANJENJE INFLACIJE

Prekomjerna državna potrošnja ometa borbu ECB-a protiv inflacije

Vidimo da neodgovarajući fiskalni stav može ugroziti efikasnost monetarne politike

Evropska banka. Fena

FENA

27.8.2024

Prekomjerna državna potrošnja otežala je Evropskoj centralnoj banci smanjenje inflacije i potrebna je stroža vladina disciplina kako bi nova budžetska pravila funkcionirala, izjavio je u utorak kreator politike ECB-a Klaas Knot.

ECB je podigao kamatne stope rekordnom brzinom 2022. i 2023. kako bi suzbio inflaciju. Očekuje se da će zaokret politike, koji je započeo smanjenjem stope u junu, biti spor jer pritisci na cijene i dalje traju, a inflacija će ostati iznad cilja ECB-a od dva posto o kraja iduće godine.

- Vidimo da neodgovarajući fiskalni stav može ugroziti efikasnost monetarne politike. U ovom slučaju bila bi poželjna restriktivnija fiskalna politika - izjavio je Knot, bivši čelnik nizozemske centralne banke.

Iako su nova fiskalna pravila uvedena u maju, Knot je kazao kako to ne znači automatsko poboljšanje odnosa između ECB-a i ministarstava finansija u 20 zemalja koje koriste euro kao valutu.

Nova pravila daju vladama veću fleksibilnost da troše više tokom recesije, ali će funkcionirati samo ako nacionalne vlade smanje svoj dug tokom recesije.

- Hoće li se to desiti uveliko će zavisiti o poštovanju i provedbi pravila. U tom smislu, novi fiskalni okvir EU morat će se odmah dokazati - kazao je Knot, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.